Úvod Novinky Aktuálne Bluetooth 5 je tu: Je 2x rýchlejší a ponúka 4x väčší dosah!

Bluetooth 5 je tu: Je 2x rýchlejší a ponúka 4x väčší dosah!

0

Bluetooth SIG včera vydala finálnu špecifikáciu pre nový Bluetooth 5. O hlavným zmenách sme vás informovali už v lete. Piata verzia modrého zubu sa má zameriavať hlavne na vetvu smart zariadení, ako aj na zariadenia komunikujúce v režime LE (Low Energy). Toto úsporné rozhranie je využívané hlavne pri pripojení inteligentných produktov a IoT (Internet of Things) zariadení.

Nová verzia prináša poriadne vylepšenie. Pri rovnakej energetickej záťaži je schopná oproti Bluetooth 4.2 ponúknuť až štvornásobný dosah a až dvojnásobnú rýchlosť prenosu. Aby sme vám to premietli do skutočného sveta, na 400 metrov by sme vďaka Bluetooth 5 mali vedieť preniesť dáta rýchlosť až 2 Mb/s. To je veľmi slušné!

Nový štandard so sebou prináša aj ochranu proti rušeniu zo strany mobilných vysielačov, ktoré by inak mohli zapríčiniť výpadky. Nakoniec, Bluetooth 5 ponúka až 8x navýšenie dátových packetov pre broadcast na 255 bajov. Ten využívajú hlavne Bluetooth beacony, ktoré sa používajú na lokalizáciu zariadení (vhodné pri mapách veľkých objektov) alebo pri posielaní cielenej reklamy (reklamné plochy) blízkym zariadeniam.

Prvé zariadenia by mali byť dostupné do troch až šiestich mesiacov, teda na CES 2017 alebo MWC 2017.