Úvod Novinky Android Android 7.1.1 Nougat pre smartfóny Google Pixel a Nexus je vonku. Čo...

Android 7.1.1 Nougat pre smartfóny Google Pixel a Nexus je vonku. Čo prináša?

0

Spoločnosť Google dnes oficiálne uvoľnila vyššiu verziu operačného systému Android Nougat. Presnejšie, ide o verziu 7.1.1 určenú je pre Google Pixel smartfóny, ale aj pre niektoré Nexus zariadenia. 

Táto verzia by sa mala majiteľom smartfónov v najbližších dňoch a týždňoch objaviť formou klasickej OTA aktualizácie. Pokročilejší užívatelia si ju môžu nainštalovať manuálne. Potrebné súbory nájdete na stiahnutie v >tomto odkaze<.

Verzia 7.1.1 je určená pre zariadenia Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 9, Nexus 6P, Nexus 5X a Nexus Player. Vlastníci Nexus 6 smartfónu si musia ešte počkať.

Google okrem obvyklého odstránenia chýb a vylepšenia optimalizácie pridal aj pár používateľských noviniek. Google klávesnica napríklad dostala podporu pre GIF animácie. Vyhľadávať ich môžete priamo v aplikácii klávesnice, no zatiaľ sú pre ich použitie podporované len komunikačné platformy Allo, Hangouts a Messenger.

Novinkou sú skratky. Google tak trochu vypiekol s Force Touch technológiou, teda citlivosťou displeja na tlak. Na domovskej obrazovke stačí podržať prst na ikone konkrétnej aplikácie a pred vami sa zobrazí ponuka určitých jej akcií a funkcií. Opäť sú však podporované len niektoré natívne aplikácie.

nougat
Skratky pre aplikácie

Rozšírila sa tiež databáza emoji. K mužským ikonám pribudli náprotivky nežnejšieho pohlavia, pričom sú spojené s profesiami. S astronautkou si asi nepíše nikto z vás, emoji lekárky je ale určite použiteľnejšie. Samozrejme je ich ešte viac.

Nové emoji
Nové emoji

Majitelia Pixel smartfónov si budú môcť po novom užívať návykové gesto „zobudenia smartfónu“ dvojitým poklepaním po displeji. Upozorňujeme, že užívateľom, ktorí sú zapojení do beta programu, nebude manuálne nahrávanie tejto verzie OS Android fungovať. Aspoň zatiaľ.