Úvod Smartphony Aktualizácie Android 7.0 Nougat sa medzi smartfónmi šíri prekvapivo rýchlo

Android 7.0 Nougat sa medzi smartfónmi šíri prekvapivo rýchlo

5

Ak si odmyslíme výdrž batérie na jedno nabitie, aktualizácie operačného systému Android sú tým najväčším problémom, ktorý trápi vlastníkov smartfónov s týmto OS.

Pri pohľade na poslednú štatistiku, ktorá vypovedá o podieloch verzií OS Android medzi aktívnymi zariadeniami, zistíme, že verzia 7.0 Nougat sa nachádza len na 0,4 % všetkých smartfónov.

Napriek tomu je verzia Nougat asi najrýchlejšie sa šíriacou verziou v dejinách operačného systému Android. Aktualizačný plán už oznámilo alebo rovno spustilo mnoho rôznych výrobcov Android smartfónov.

Najnovšie sa k nim pridalo čínske ZTE, ktoré umožňuje doručenie beta verzie OS Android Nougat registrovaným používateľom. To značí, že uvoľnenie stabilnej verzie na seba nenechá dlho čakať.

LG V20 prišiel s touto verziou OS už od výroby, a to koncom októbra 2016. Model LG G5 dostáva čerstvý update v tomto období. S OS Android Nougat vyrukoval aj Huawei Mate 9, pričom Mate 8 a model P9 dostanú aktualizáciu začiatkom roka 2017.

LG G5

HTC 10, HTC One M9, Moto Z línia alebo Sony Xperia X Performance a Xperia XZ dostávajú alebo dostanú najnovšiu verziu OS ešte v tomto roku. Beta verzia je k dispozícii pre Galaxy S7 líniu smatfónov, zariadenia OnePlus 3 a OnePlus 3T. Výnimkou nie je ani lacnejší Honor 8 alebo dokonca menej etablovaný Vernee Mars.

Nexus zariadenia spomínať nemusíme. Tie sa s poslednou verziou Androidu už pasujú. Jej uvoľneniu predchádzalo predstavenie Google Pixel smartfónov. Na vavrínoch nespia ani ostatní výrobcovia či vývojári pracujúci na starších modeloch smartfónov.

HTC 10

V súčasnosti dostávajú aktualizácie prevažne posledné high-end modely, no v prvom štvrťroku 2017 aktualizačný boom vypukne naplno. Pri výbere nového smartfónu nezohráva rolu len jeho cena, vzhľad alebo vlastnosti, ale aj aktualizačné renomé výrobcu.

Huawei P9

Maximálna bezpečnosť a najlepšia funkcionalita je podmienená práve najnovšou verziou operačného systému. Čím rýchlejšie budú výrobcovia smartfóny aktualizovať, tým lepšie. Zdá sa, že sa konečne polepšili aj v tomto smere. Samozrejme, poriadne veľký priestor na zlepšenie tu ešte stále je.

K TÉME: ZOZNAM: Tieto smartfóny získajú aktualizáciu na Android 7.0 Nougat!