Úvod Novinky Aktuálne Americká FBI získa právo preniknúť do akýchkoľvek počítačov. Aj tých na Slovensku

Americká FBI získa právo preniknúť do akýchkoľvek počítačov. Aj tých na Slovensku

Právomoc FBI bude podstatne rozšírenejšia než doteraz.

47

V Spojených štátoch pred víkendom prebehlo konanie, počas ktorého mohol americký senát zablokovať rozšírenie právomoci Federálneho vyšetrovacieho úradu, FBI. Na prekvapenie mnohých sa tak nestalo. Informáciu priniesol server Reuters.

Nestalo sa tak a tak FBI môže získať právomoc preniknúť do akéhokoľvek počítača v USA, ako aj na svete. Doteraz sudca mohol vydať rozkaz len pre získanie informácií zo zariadení vo svojej jurisdikcii, ktorá pokrýva len niekoľko okresov.

Zmena sudcom prinesie schopnosť vydávať FBI povolenie na vzdialený prístup do cudzích počítačov, a to aj vtedy, keď sa podozrivá osoba pokúsi použiť anonymizačné nástroje na skrytie identity na internete.

Demokratický senátor Ron Wyden sa rozširovanie právomoci FBI vôbec nepáči a dokonca sa domnieva, že môže ísť o jeden z najväčších omylov v politike elektronického odpočúvania.

Medzi jeho najväčšie obavy patrí aj novozvolený prezident Donald Trump, ktorý už dávnejšie tvrdil, že chce mať právomoc odpočúvať a sledovať svojich nepriateľov podobne, ako to robia Rusi. Bohužiaľ, odnesú si to hlavne bežní ľudia.