Amazon práve predstavil ich prvé kamenné potraviny bez pokladní, a teda aj bez toho, aby ste v nich museli čakať v dlhom rade. Volá sa Amazon Go a ide o 167 metrov štvorcových veľký obchod v domovskom meste spoločnosti, americkom Seattli. V ňom si nakupujúci môžu zobrať to, čo potrebujú a jednoducho odísť. Ich cena sa im neskôr stiahne cez Amazon účet.

Amazon Go funguje na základe počítačového videnia a senzorov, ktoré dokážu zistiť, aký tovar vynášate z obchodu. Nakupovať začnete naskenovaním aplikácie pri vstupe do obchodu. Potom si už len nakúpite, ako by ste boli v akýchkoľvek iných potravinách. Senzory zistia, čo ste nakúpili, systém vám stiahne peniaze až vtedy, keď vyjdete z obchodu. Prví zákazníci zážitok popisujú ako krádež, až na jeden podstatný rozdiel. Za všetky zaplatíte, a hlavne, sleduje vás viac kamier než si dokážete predstaviť.

Amazon Go je obchod veľmi podobný, napríklad Tesco Express. Nájdete v ňom tie najzákladnejšie potraviny, ako napríklad chlieb či mlieko, ako aj rôzne cukrovinky, nápoje, sendviče, a pod. Amazon vo svojich nových obchodoch bude predávať aj predpripravené súpravy určené pre dovarenie večere pre dvoch.

Výhody pre spotrebiteľov sú jasné. Len si nakúpite a nemusíte čakať na znudenú pokladníčku, ktorá každý kus pečiva listuje 30 sekúnd, aby ho mohla nablokovať. Na druhú stranu, Amazon veľmi dobre vie čo všetko vás zaujíma. Vďaka jeho novému systému dokáže zanalyzovať čo vás v obchode zaujíma, čo ste si kúpili alebo čo ste len zobrali do ruky a vrátili späť. Skombinujte to s ich prepracovaným systémom odporúčaných produktov na Amazon.com či ďalších lokalizovaných verziách a máte vynikajúci nástroj, ako vám pod nos strkať presne to, čo máte radi. Pre niekoho perfektná pomôcka, pre iného možno záchvat z paranoje.

Je samozrejmosťou, že v obchode akým je Amazon Go nebudú pracovať pokladníci čo možno znamená nevyužité pracovnú príležitosť. Na druhej strane, v sklade sa nenachádzajú roboti, takže v tomto smere Amazon pracovné príležitosti vytvára.

Obchod je momentálne v beta štádiu testovania. Využívať ho môžu len zamestnanci Amazonu. Široká verejnosť by mala dostať príležitosť už začiatkom 2017.