Úvod Zariadenia Zadné vrátka na niektorých Android smartfónoch posielajú dáta čínskym serverom

Zadné vrátka na niektorých Android smartfónoch posielajú dáta čínskym serverom

3
Server New York Times práve zverejnil správu, v ktorej tvrdí, že niektoré modely Android smartfónov prichádzajú s predinštalovanými zadnými vrátkami, ktoré na čínske servery posielajú informácie o ich majiteľoch.

Na starosti to má mať predinštalovaný softvér, ktorý monitoruje kde sa ich majitelia nachádzali, komu volali, kto volal im a dokonca má prístup aj k obsahu SMS správ. Počet zariadení, ktoré sa takto majú správať má byť extrémne vysoký.

Viac ako 700 miliónov zariadení

Spoločnosť, ktorá softvér napísala, Shanghai Adups Technology Company, tvrdí, že ich kód beží na viac ako 700 miliónoch inteligentných zariadení, vrátane smartfónov a automobilov. Softvér mal informácie na čínsky server zasielať raz za 72 hodín.

Redaktori servera The New York Times si nie sú istí prečo sa tam nachádza tento softvér. Do úvahy spadá špionáž, ako aj využitie pre marketingové účely.

blu
BLU R1 HD

Sledovací kód sa má nachádzať na zariadeniach od výrobcov BLU, ZTE a dokonca aj Huawei, ktorý je po Samsungu a Apple tretím najväčším výrobcom smartfónov na zemi. Zadné vrátka sa podarilo objaviť na smartfóne BLU R1 HD spoločnosťou Kryptowire. Jeden z jej výskumníkov si na medzištátny výlet zobral spomínaný model, pričom pri jeho nastavovaní si všimol, že všetky jeho SMS správy mieria na server v čínskom Šanghaji registrovanom spoločnosťou Adups.

Obe firmy sa neskôr dohodli na ukončení monitorovania. Firma Adups mala dokonca zničiť všetky zozbierané dáta od zákazníkov výrobcu BLU. Ako sa postavila k zákazníkom ZTE a Huawei známe nie je.

Huawei: V našich zariadeniach zadné vrátka nie sú

Pre Huawei je starostlivosť o bezpečnosť a súkromie používateľov mimoriadne dôležité. Huawei usilovne pracuje na zabezpečení súkromia a bezpečia. Spoločnosť, ktorá je spomínaná v uvedenej správe nie je v zozname oprávnených dodávateľov pre Huawei a Huawei s ňou nikdy nerealizoval žiadny obchod.