Úvod Zaujímavosti Zachráni ryža utopený telefón? Je to fakt alebo len fikcia, ktorá nefunguje?

Zachráni ryža utopený telefón? Je to fakt alebo len fikcia, ktorá nefunguje?

19

Prešlo si tým veľa ľudí. Na svoj telefón si dávate veľký pozor, no potom sa to pri mikroskopickej chvíľke nepozornosti stane a telefón „utopíte“. Či chceme alebo nie, občas sa nám stane, že nám zariadenie jednoducho vypadne z ruky či už kvôli našej šikovnosti alebo vplyvom iných okolností.

Pri bežnom páde to odnesie maximálne displej ale existuje aj horšia varianta. Hovoríme samozrejme o situáciách, keď sa náš mobilný miláčik môže ocitnúť vo vani, v záchode, v mori, v pive, v kaluži alebo v niečom úplne inom. Ako sa v takejto situácii zachovať a hlavne, dá sa nejako zachrániť?

ryza-fikcia

Mýtus tvrdí, že by sme ho mali zavrieť do nádoby s ryžou, ktorá z neho vstrebe vlhkosť. Je to ale pravda? Na túto otázku sa zamerali špecialisti z PCExpres, ktorí zozbierali všetky výskumy, testy a pokusy aby oddelili fakt od fikcie.

Prevencia a reakčná doba

Samozrejme, v úplne ideálnom svete je na prvom mieste prevencia. Telefón treba nosiť tak, aby nehrozilo, že sa namočí. Keď sa tak však stane, vaša reakčná doba rozhodne, v akom objeme sa voda dostane do vnútra zariadenia. Pozerať sa na plávajúci telefón so zalomenými rukami teda neodporúčame.

Ďalším bleskovým zákrokom hneď po vybratí mobilu z pisoára alebo trebárs z pohára piva je vytiahnutie batérie. Ak sa vám to podarí behom pár sekúnd, existuje šanca na záchranu, pretože sa citlivé elektronické obvody ešte nestihli poškodiť. Tento krok prirodzene platí pri telefónoch, kde je výmena batéria možná. Neskôr by ste mali vybrať SIM kartu/karty, pamäťovú kartu a odstrániť, resp. otvoriť všetky kryty.

ryza-test

Pomôže zahrabanie mobilu do ryže?

Nie. Podľa niekoľkých na sebe nezávislých testov a výskumov sa preukázalo, že ryža s telefónom okrem toho, že ho zašpiní, nespraví nič užitočné. „V experimentálnych podmienkach sa z mobilného telefónu vloženého do ryže odparilo iba o niečo viac vody ako z telefónu, ktorý do ryže ponorený nebol,“ zistili experti z PCExpres.

Čo teda robiť?

Po vyňatí telefónu z vody a poriadnom vysušení napríklad kuchynskými utierkami treba telefón zaniesť do opravy, kde sa technikom môže podariť vzkriesiť ho späť k životu. V žiadnom prípade nepoužívajte fén, ktorý by mohol vodu zatlačiť ešte hlbšie do zariadenia, a tým napáchať ešte väčšie škody.

ryza-pomoc