Úvod Elektromobilita Tesla Tesla plánuje expanziu: V Európe postaví gigatováreň, je v hre aj Slovensko?

Tesla plánuje expanziu: V Európe postaví gigatováreň, je v hre aj Slovensko?

Tesla plánuje obrovskú expanziu. Elon Musk môže gigatováreň 2 postaviť aj na Slovensku.

19
Takto nejak by mala vyzerať Gigafactory po dokončení výstavby. ©teslamotors.com

Šéf automobilky Tesla, Elon Musk, pred pár dňami oznámil, že výrobca elektromobilov v Európe plánuje výstavbu gigatovárne s poradovým číslom 2. Jej hlavnou úlohou bude ako výrobca lítium-iónovým batérií, tak aj samotných elektromobilov. Americká fabrika bude aj naďalej pokračovať v tom, čo robí teraz.

Tesla spolu s plánom stavby gigatovárne v Európe oznámila aj akvizíciu nemeckej inžinierskej skupiny, Grohmann Engineering, ktorá by im mala pomôcť pri zrýchlení produkcie ich vozidiel.

V hre je aj Slovensko

Presná poloha novej továrne zatiaľ známa nie je. Elon Musk by to mal zverejniť už budúci rok. „Toto je niečo, čím sa musíme zaoberať naozaj seriózne. Pôjde o obrovskú továreň pre výrobu elektromobilov Tesla, batérií a ďalších našich produktov. V podstate pôjde o gigatováreň 2,“ povedal Musk. „O tom, že Tesla bude mať v Európe na rôznych miestach jednu a pravdepodobne dve až tri fabriky niet pochýb.

Musk ďalej tvrdí, že Tesla s príchodom Model 3 plánuje navýšiť produkciu z aktuálnych 100 000 kusov ročne na 600 000 kusov ročne. Model 3 by sa na trh mal dostať už v polovici budúceho roka. Fabrika Tesly v kalifornskom Fremonte dokáže ročne vychrliť približne 500 000 až milión elektromobilov. Gigatováreň 1 (Gigafactory 1, pozn. red.) sa zas stará o dodanie batérií a iných produktov úzko spätých s energiami.

Z Grohmann Engineering sa stane Tesla Grohmann Automation. Nová divízia sa bude volať Tesla Advanced Automation Germany.