Úvod Novinky Android Android pritvrdil: Používa ho oveľa viac ľudí, iOS naopak klesá!

Android pritvrdil: Používa ho oveľa viac ľudí, iOS naopak klesá!

1

Najnovšie dáta, ktoré zverejnila renomovaná agentúra Strategy Analytics, hovoria o podieli mobilných operačných systémov na globálnom trhu.

Experti sa zamerali na nedávny 3. štvrťrok 2016, pričom nechýba porovnanie s rovnakým obdobím minulého roka. Konkrétnejšie, v mesiaci júl, august a september bežalo 87,5 % všetkých mobilných zariadení na operačnom systéme Android. V rovnakom sledovanom období vlaňajška to bolo pritom 84,1 %.

Konkurenčný iOS od Apple zaznamenal v tomto roku mierny pokles. Podiel 12,1 % poklesol z hodnoty 13,6 % zaznamenanej v treťom kvartáli 2015. Aj tieto čísla určite odzrkadľujú medziročný pokles tržieb spoločnosti Apple, ktoré klesli z 233 miliárd (2015) na 217 miliárd dolárov (2016). Podpísať sa pod ne mali hlavne slabšie predaje iPhone zariadení (medziročný pokles o 5 %).

Slabé predaje Apple smartfónov boli zaznamenané hlavne v Číne a v Afrike. Tieto trhy sa tak postarali vo väčšej miere o pokles podielu iOS platformy.

Samozrejme nesmieme zabudnúť na BlackBerry a Microsoft Windows Phone zariadenia, ale aj OS Tizen od Samsungu. Tie v období Q3 2016 zaznamenali mizivý podiel 0,3 %, pričom „spadli“ z 2,3 %, ktoré dosiahli v rovnakom období minulého roka.

motoz

Až v novom roku uvidíme, ako kartami zamieša vianočné obdobie. Štvrtý štvrťrok býva, čo sa týka predajov nielen smartfónov, ale aj elektroniky všeobecne, tradične silný. Nič však nenasvedčuje tomu, že by sa pomyselné stupne trhových víťazov menili.