Úvod Sociálne siete POZOR: V Messengeri sa šíri tento nebezpečný vírus! Pozrite sa, ako vyzerá,...

POZOR: V Messengeri sa šíri tento nebezpečný vírus! Pozrite sa, ako vyzerá, nenechajte sa nachytať

7

Cez jednu z najpoužívanejších aplikácií, Messenger, sa začal šíriť ďalší škodlivý kód. Tvári sa ako obrázok s príponou SVG a šíri sa bez vedomia používateľov. Ak vám od niektorého z vašich známym príde správa s podobným obrázkom, v žiadnom prípade naň neklikajte.

SVG (Scalable Vector Graphics), teda škálovateľná vektorová grafika je formát súboru, ktorý popisuje dvojrozmernú vektorovú grafiku pomocou XML. Formát SVG by sa v budúcnosti mal stať základným otvoreným formátom pre vektorovú grafiku na internete. Je oveľa úspornejší, než povedzme rastrová grafika v podaní známejších prípon GIF, PNG alebo JPEG.

messenger-svg

SVG súbor šíriaci sa Messengerom v sebe nenesie len dáta o obrázku, ale aj skript, ktorý spúšťa ďalší, externý kód. V mobilnom zariadení vyvolá falošnú aktualizáciu, na počítačoch a notebookoch zas otvorí kópiu YouTube, v ktorej vás bude žiadať o inštaláciu kodeka.

AndroidPortal.sk radí: Čo robiť ak má vírus môj známy alebo ja?

Prevencia je v takýchto prípadoch úplne najdôležitejšia. Ak zbadáte podobne podozrivý odkaz, neklikajte naň. Ak vám takýto súbor prišiel od vášho známeho, kľudne mu dajte vedieť cez Messenger, vám nič nehrozí.

facebook-virus-youtube

Ak vás naopak upozornia vaši kamaráti na to, že súbor prišiel od vás, situácia sa mení. V tomto prípade musíte prekopať nielen svoj telefón, ale aj svoj počítač. Na telefóne hľadajte aplikácie, ktoré nepoznáte, resp. na ktoré si nespomínate, že by ste ich inštalovali.

Pri počítači odporúčame taktiež preletieť zoznam nainštalovaných programov, rozšírení prehliadača a premazanie všetkých informácií o surfovaní (cookies, atď.). Nakoniec, nezabudnite spustiť antivírusový softvér či už priamo Defender od Microsoftu alebo nejaký iný.