Úvod Operátori Ktorá krajina má najrýchlejší 4G internet? V rebríčku je aj Slovensko!

Ktorá krajina má najrýchlejší 4G internet? V rebríčku je aj Slovensko!

Ktorá krajina má najrýchlejšiu 4G LTE sieť na svete? A ktorá má zas najlepšie pokrytie?

2

V dnešnej dobe sa mnoho ľudí bez mobilného internetu pomaly aj stratí. Okrem toho, na internete celkovo je závislých čoraz viac inštitúcií, ekonomika, miestami aj zdravotníctvo. Jednoducho, bez internetu to už nejde. Najnovšie štatistiky jednej z najväčších databáz pokrytia sieťami na svete, OpenSignal poodkryli rúško tajomstva nad tým, ako to vlastne vo svete s mobilným internetom je.

Ázia, 4G veľmoc

Vôbec nás neprekvapuje, že najpoprednejšími krajinami, ktoré majú 4G v malíčku sú tiež krajiny, ktoré majú v malíčku technológie ako také. Hovoríme hlavne o trojici krajín Južná Kórea, Japonsko a Singapur.

Južnej KóreiJaponsku pokrytie 4G sieťou dosahuje až 95,7, resp. 92 percent. Pre porovnanie, maličké Slovensko je s pokrytím len 63,95 percentna 37. mieste. Predbehli nás napríklad štáty ako Maďarsko, Česká republika, Thajsko, India, Peru či Brunel. Pre porovnanie, najľudnatejšia krajina na svete, Čína, pokrýva 4G sieťou až 73,8 percent.

V dostupnosti 4G je Slovensko s 63,95% pokrytím na 37. mieste
V dostupnosti 4G je Slovensko s 63,95% pokrytím na 37. mieste

Majte ale na pamäti, že pokrytie 4G sieťou v tabuľke sa nerovná geografickému pokrytiu. OpenSignal to meria na základe toho, ako často sa ľudia dokážu dostať na 4G internet. To znamená, že ak sa jeden človek dokáže dostať na 4G sieť polovicu času, OpenSignal si pri danej krajine zapíše 50% pokrytie. Ide o veľmi zvláštny spôsob merania. Meria ale reálny prístup drvivej väčšiny obyvateľstva k 4G internetu a hlavne teda či je dosť kvalitné na to, aby ste signál chytali povedzme aj v interiéri.

Slovensko je na tom s rýchlosťou podstatne lepšie než s pokrytím

Dôležité je nielen pokrytie, ale aj rýchlosť pripojenia. Tam sa rebríčky mierne líšia. V novembri 2016 ponúkal najvyššiu priemernú rýchlosť 4G internetu Singapur (45,9 Mbps). Tým porazil Južnú Kóreu, ktorá sa s ich 45,8 Mbps umiestnila na tesnom druhom mieste. Zaujímavé ale je, že na treťom mieste skončilo Maďarsko (40,6 Mpx) a na 4., resp. 6. mieste skončilo Rumunsko (36,5 Mbps) a Bulharsko (34,2 Mbps).

Slovensko je aj v tomto merítku celkom pozadu, no nie až tak veľmi ako pri pokrytí. Naši operátori nám ponúkajú 26. najrýchlejšie pripojenie s priemernou rýchlosťou 25,82 Mbps. Pre porovnanie, Česká republika vykazuje priemernú rýchlosť 22,65 Mbps.

Slovensko obsadilo vďaka priemernej rýchlosti 4G internetu 25,82 Mbps až 26. priečku
Slovensko obsadilo vďaka priemernej rýchlosti 4G internetu 25,82 Mbps až 26. priečku

Plnú verziu grafov, ako aj sprievodný text si môžete pozrieť na webe OpenSignal.