Úvod Zariadenia Huawei Mate 9 oficiálne: High-end phablet s Leica fotoaparátmi a OS Android...

Huawei Mate 9 oficiálne: High-end phablet s Leica fotoaparátmi a OS Android 7.0 Nougat

3

Niekoľkotýždňové obdobie dohadov, uniknutých informácií a fotografií, ktoré sa týkali očakávaného phabletu Mate 9 spoločnosti Huawei, je na konci. 

Spoločnosť Huawei dnes na pódiu v nemeckom Mníchove odhalila ich novú prerastenú vlajkovú loď Mate 9. Mnohé už skôr známe informácie sa potvrdili. Napriek veľkému displeju sa výrobcovi podarilo udržať pomer plochy obrazovky k telu na vyššej úrovni a nechýba tiež veľmi štíhle elegantné telo.

Výkon a pamäťová konfigurácia

Huawei Mate 9 je poháňaný vlastným procesorom výrobcu, ktorý je známy ako Kirin 960. Čipset pracuje v architektúre štyroch jadier Cortex-A73 s taktom 2,4 GHz a celok dotvárajú ďalšie štyri jadrá Cortex-A53 s taktom 1,8 GHz. Grafický čip Mali G71 MP8 dopĺňa ďalší co-procesor i6.

Operačná pamäť RAM má očakávanú kapacitu 4 GB a interné úložisko 64 GB. Poteší slot na pamäťové karty (max. 256 GB). Huawei Mate 9 je prvým smartfónom po Pixel zariadeniach, ktoré sú schopné sprostredkovať virtuálnu realitu v rámci platformy Daydream VR.

Fotoaparáty

„Dve oči“ s podpisom legendárnej spoločnosti Leica. Prvý 20 Mpx senzor bude mať na starosti snímanie čiernobieleho spektra a druhý 12 Mpx pokryje pre zmenu všetky farby.

Duálne prevedenie a kooperácia oboch snímačov sa postará o dokonalejšiu hĺbku ostrosti a lepšie zaznamenanie samotných farieb, ako aj ich odtieňov. Duálny fotoaparát je opticky stabilizovaný, čo oceníte hlavne pri točení videa alebo pri záberoch v horších svetelných podmienkach.

huawei mate 9

Video môže byť zachytené v 4K rozlíšení a potvrdilo sa tiež optické priblíženie. To je dvojnásobné. Na prednej starne nájdeme 8 Mpx širokouhlú selfie jednotku.

Batéria

Akumulátor s kapacitou 4000 mAh hodín vzhľadom na veľkosť obrazovky a poriadne výkonný čipset nemusí automaticky znamenať aj poriadnu výdrž na jedno nabitie.

Opak bude ale zrejme pravdou. 5,9-palcový displej s miernym 2.5D zakrivením dostal FHD 1080p rozlíšenie (373 pp), ktoré je určite úspornejšie ako QHD 1440p variant. V kombinácii s pokročilým režimom Doze operačného systému Android vo verzii 7.0 Nougat pravdepodobne dostaneme viac ako len uspokojivú výdrž na jedno nabitie.

Technológia SuperCharge a USB konektor typ C nabije batériu z 0 % do plnej kapacity za 90 minút.

huawei mate 9

Softvér a rozmery

Android 7.0 Nougat prekrýva typické používateľské prostredie výrobcu Huawei. Emotion UI ponúkne napríklad rôzne funkcie, ktoré môžete prideliť snímaču odtlačkov prstov na zadnej strane.

V nastaveniach nájdete možnosti 4G LTE pripojenia alebo prispôsobenia pre dvojicu SIM kariet. Na trhu bude ale aj verzia s jedným SIM slotom. Obe budú vybavené už spomínanou možnosťou rozšírenia o microSD karty.

Prémiové jednoliate telo frézované z hliníka meria 156,9 x 78,9 x 7,9 mm, no trochu zamrzí väčšia váha na úrovni 190 gramov. Výrobca ponechal aj 3,5 mm jack. Na výber bude široká paleta prevedení. Od klasickej striebornej alebo zlatej, cez šedú, hnedú alebo keramickú bielu a čiernu.

huawei_ mate 9

Maloobchodná odporúčaná cena pre slovenský trh je stanovená na 739 eur a dostupnosť od mesiaca december 2016.

Zaujala vás novinka Huawei Mate 9?