Úvod Zaujímavosti Päť konceptov, jeden víťaz. ZTE vyrobí smartfón, o ktorom rozhodli fanúšikovia v...

Päť konceptov, jeden víťaz. ZTE vyrobí smartfón, o ktorom rozhodli fanúšikovia v hlasovaní

1

Čínska spoločnosť ZTE na podujatí CES 2016 oznámila spustenie tzv. projektu CSX. V rámci neho mala široká technologická verejnosť rozhodnúť o výrobe jedného z piatich konceptov smartfónov. 

Projekt bol oficiálne spustený začiatkom augusta a prostredníctvom internetového hlasovania ste mohli určiť, ktorý koncept smartfónu sa vám pozdáva najviac. Ten, ktorý získal najviac hlasov následne spoločnosť ZTE aj vyrobí.

Na výber bolo z piatich možností, pričom niektoré boli skutočne odvážne. Najvyšší počet 36% hlasov získal smartfón, ktorého dominantou bude pokročilé sledovanie očí a samolepiaca zadná strana. Žiadny vtip ale v priebehu roka 2017 reálne zariadenie.

Jedinečný systém pre sledovanie pohybu očí bude slúžiť napríklad na otáčanie stránok, resp. listov v e-knihe či dokumente. Bude stačiť, ak sa očami pozriete napríklad doprava a na displeji sa prehodí ďalšia strana. Funkcií bude určite viac. Akciu bude zrejme možné priradiť žmurknutiu, dlhšiemu zavretiu očí (zhasnutie displeja a pod.) alebo pohľadu dohora.

Vtipnejší jedinci by možno uvítali aj funkciu pridelenú škúleniu. Pohľad na človeka, ktorý v kaviarni opakovane škúli na smartfón, by bol určite zaujímavý.

zte

 

Praktickejšie pôsobí avizovaná samolepiaca zadná strana. Pôjde ale o príslušenstvo, teda prídavný kryt. Ten sa postará o hands-free použitie, kedy smartfón priložíte na stenu a bude tam držať. Nebudete potrebovať žiadny stojan alebo dokovaciu stanicu. Vlastnosť si určite nájde uplatnenie v autách pri navigácii alebo v iných podobných situáciách, v ktorých potrebujete zariadenie nejakým spôsobom uchytiť.

S blížiacim sa obdobím vývoja a výroby môže výrobca spustiť nové hlasovanie, v ktorom sa bude rozhodovať o ďalších vlastnostiach. Teoreticky by sme mohli hlasovať o finálnej farbe zariadenia alebo o tom, či chceme 3,5 mm jack alebo nie. Výroba smartfónu podľa hlasu ľudu je minimálne zaujímavá. Otázkou zostáva, či si ho iniciovaní hlasujúci aj následne kúpia.

zte2

Do hlasovania sa zapojili ľudia z viac ako 176 krajín sveta a ostatné koncepty, ktoré sa projektu zúčastnili si môžete pozrieť na stránke projektu na http://projectcsx.info.