Úvod Konkurencia Microsoft Všetko najlepšie, legenda! Windows XP oslavuje 15. narodeniny

Všetko najlepšie, legenda! Windows XP oslavuje 15. narodeniny

15

Písal sa 25. október a Microsoft prišiel na scénu s revolúciou. Svetu predstavil Windows XP. Do sveta PC priniesol relatívne stabilný a pekne vyzerajúci systém, ktorý je často využívaný aj dnes.

Jeho život bol plný klesania, stúpania, ako aj starostlivosti zo strany Microsoftu. Životnosť tohto operačného systému nakoniec spečatili vážne chyby, ako aj nikdy nekončiaci inovačný cyklus. Tak či tak, všetko najlepšie, Windows XP!

Windows XP má v našich srdiečkach veľmi dôležité miesto. Je to operačný systém, pomocou ktorého sme sa dostali na internet, na ktorom sme pracovali, učili sa, hrali prvé hry s vymakanejšou grafikou. Jednoducho, Windows XP to všetko zvládol. Dodnes sa využíva v rôznych inštitúciách, bankomatoch a v podstate kdekoľvek, kde nájdete počítače.

1 miliarda predaných licencií

Windows XP bol tak obľúbeným, že sa do roku 2014, keď bola jeho podpora ukončená predalo vyše 1 miliardy licencií. Jeho silu neohrozil ani príchod novších a modernejších operačných systémov, na ktoré si ľudia len veľmi ťažko zvykali. Hlavne pri Windows Vista bolo citeľné, že ľudia chcú XP-čku ostať verní.

windows-xp

Fotografia, ktorú pozná každý

Záber, ktorý sa volá Bliss pozná asi každý z nás. Bolo to najčastejšie používané pozadie na počítačoch bežiacich na Windows XP. Jej autorom je Charles O’Rear, ktorý ju odfotil počas cesty cez vinársku oblasť severnej Kalifornie.

Zároveň sa predpokladá, že ide o jednu z najdrahších fotografií vôbec. Microsoft mal jej autorovi zaplatiť milióny dolárov. Presná suma však nikdy odtajnená nebola.

Stačilo mu minimum

Windows XP sa dokázal uskromniť. Jeho minimálnymi požiadavkami boli 64 MB RAM, 1 GB voľného miesta na disku a 300 MHz procesor. Celkom skromné, že? Pre porovnanie, Windows 10 na beh potrebuje aspoň 1 GB RAM a 16 GB disk.

Tak čo, bežal váš počítač aj na Windows XP? Dajte nám vedieť v diskusii!