Úvod Elektromobilita Všetky nové elektromobily Tesla budú vybavené plne autonómnym riadením

Všetky nové elektromobily Tesla budú vybavené plne autonómnym riadením

1
Inovatívna automobilka Tesla Motors zo včera na dnes oznámila ďalšiu novinku. Tá sa samozrejme týka ich elektrických vozidiel, ktoré budú po novom vybavené úplným samoriadením.

Od dnes všetky vozidlá, aj Model 3, ktoré budú vyrobené vo fabrikách automobilky Tesla, dostanú potrebný hardvér na to, aby sa mohli šoférovať sami.

Čo sa týka starších vozidiel, resp. skôr vyrobených, dodatočná montáž hardvéru by bola veľmi nákladná a ťažko realizovateľná. Tesla im bude ale stále poskytovať OTA aktualizácie podobne, ako sme zvyknutí pri smartfónoch. Tie budú vylepšovať ich vlastnosti, autopilota prvej generácie a podobne tak, aby čo najlepšie držali krok s dobou.

Čo sa týka spomínaného hardvéru, elektromobily budú vybavené ôsmimi kamerami aj s 360-stupňovým uhlom záberu, dovidia do vzdialenosti 250 metrov a nechýba 12 ultrazvukových senzorov. Tie dokážu presne vyhodnotiť každý objekt, či už ide napr. o malého psa, alebo väčšiu pevnú prekážku. Radar ukrytý v prednej časti vozidla zase vidí aj cez hmlu, dážď, prach a dokonca aj pred auto, ktoré sa nachádza na ceste pred vami.

tesla

Napriek tejto veľkej inovácii nemôžeme rátať s tým, že odteraz začnú Tesla automobily cestovať a riadiť sa sami, autonómne. Funkcionalita bude stále obmedzená. Systém potrebuje veľmi presnú kalibráciu, ktorá bude vychádzať z miliónov prejdených kilometrov, ktoré vozidla s aktualizovaným systémom prejdú v reálnom svete a premávke. Systém jednoducho musí byť odladený k dokonalosti. Zveriť riadenie vozidla, v ktorom sedíte iba počítaču nie je len tak a priestor na prípadné chyby a nedostatky takmer neexistuje. Mohli by vás stáť zdravie.

Novovyrobené Tesla automobily dostanú pre spracovanie a vyhodnocovanie informácií tiež nový počítač. Ten má o 40-krát väčší výpočtový výkon, ako jeho predošlá generácia.

Elon Musk prisľúbil, že plne automatické riadenie bude demonštrovať do konca roka 2017, a to na ceste z Los Angeles do New Yorku. Ešte teda určite pár rokov potrvá, kým na ceste stretneme Teslu bez vodiča. Pokrok ale napreduje rýchlym tempom, pričom Elon Musk zastáva názor, že autonómne riadenie je a bude oveľa bezpečnejšie, ako riadenie človekom.