Úvod Zaujímavosti Švajčiari vedia ako na to: Začali predávať 500 Mbps DSL pripojenie

Švajčiari vedia ako na to: Začali predávať 500 Mbps DSL pripojenie

24
Bývate mimo husto osídlených miest? Pravdepodobne tak musíte znášať bremeno v podobe na dnešnú dobu pomalého internetu cez metaliku. Najčastejšie pritom hovoríme o rýchlosti do 10 Mbps.

Švajčiari sa na to pozreli inak. Z ich metaliky dokázali „vytrieskať“ skutočne veľa. Podarilo sa im to po nasadení technológie G.fast. Ide o nasledovníka súčasných verzií technológie DSL, ktorá umožňuje dosiahnuť maximálne rýchlosti až do 1 Gbit/s, píše server DSL.sk.

Samozrejme, pri DSL je dôležitý aj faktor vzdialenosti od prípojky do ústredne. Švajčiarsky Swisscom uvádza, že pri vzdialenosti do 100 metrov má G.fast rýchlosť medzi 500 a 1000 Mbps, pri vzdialenosti 100 metrov, 500 Mbps, pri 200 metroch je to 200 Mbps a na vzdialenosť 250 metrov ešte stále zvládajú ponúknuť rýchlosť 150 Mbps. Celkom slušné! Slovákmi momentálne využívaná technológia, VDSL2 má najvyššiu nastavenú rýchlosť na hranici 80 Mbps.

G.fast je už teraz nasadzovaná pre komerčné využitie, no len v pilotných projektoch. Je ale možné, že sa časom dopracuje aj k nám. Keď už sme pri tom. Aký rýchly internet využívate doma? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!