Úvod Elektromobilita Konečne: Štát zadotuje kúpu elektromobilu takouto čiastkou!

Konečne: Štát zadotuje kúpu elektromobilu takouto čiastkou!

24
© fortune.com

Kúpa elektromobilu je na Slovensku dosť ošemetná záležitosť. Myslíme to hlavne po finančnej stránke, ktorá je viac než nepriaznivá. V zahraničí záujemcovia na kúpu elektromobilu dostávajú celkom výrazné dotácie. Na Slovensku tomu tak nebolo. Aspoň doteraz.

Minister hospodárstva pred pár dňami potvrdil, že na Slovensku bude k dispozícii 5-miliónový dotačný program. Informoval o tom server Energia.sk.

Príspevok by mal byť vo výške do 5 000 eur na jedno elektrovozidlo. Ide o reakciu na veľmi nízku predajnosť elektrovozidiel, ktorých sa na Slovensku vlani malo predať len 70 kusov.

Minister hospodárstva, Peter Žiga ďalej upresnil, že presné detaily zatiaľ dostupné nie sú. Podľa neho by sa však dotácia mala pohybovať na úrovni „štyri až päť tisíc eur“.

Najväčším spomaľovačom uvedenia dotácií je snaha zabrániť prípadným špekuláciám, napr. ak by sa elektroauto kúpené u nás s dotáciou na druhý deň nevyviezlo za hranice a tam nepredalo za vyššiu cenu.

Vyššia cena napriek dotácii

Minister Žiga nakoniec poznamenal, že elektromobily sú jednoducho príliš drahé. Ako príklad si zobral Volkswagen up!, model, ktorý s klasickým benzínovým agregátom stojí približne 9 000 eur. Jeho e-verzia VW e-up! Už ale stojí 26 000 eur. Po dotácii si teda za 21 000 eur stále môžete kúpiť dva kusy klasického modelu s troma tisícami eur nazvyš.

Čo vy na to? Prijali by ste takúto dotáciu alebo je to podľa vás málo?