Spoločnosť Google dnes na najväčšej tlačovej konferencii od čias uvedenia operačného systému Android predstavila hneď niekoľko noviniek. Medzi nimi nechýbala už dávnejšie avizovaná dvojica smartfónov. 

Väčšia neoficiálnych informácií, ktoré sa objavovali v posledných dňoch, sa potvrdila. Hovoríme hlavne o novom názve, parametroch ale aj vzhľade.

Google Pixel XL

Google Pixel XL meria 154,7 x 75,7 x 8,6 mm pri váhe 168 gramov. Jeho konštrukcia je jednoliata a zhotovená z kovu. AMOLED displej sa pýši uhlopriečkou o veľkosti 5,5 palca a jemným QHD 1440p rozlíšením (534 ppi). Displej chráni odolná vrstva Gorilla Glass 4.

Pod kapotou nájdeme výkonný čipset Snapdragon 821 (dve Kryo jadrá o takte 2,15 GHz a dve Kryo jadrá 1,6 GHz). Kapacita operačnej pamäte RAM sa zastavila na hodnote 4 GB. Interné úložisko rozšírime prostredníctvom pamäťových kariet. K dispozícii sú pamäťové verzie počnúc kapacitami 32 GB a 128 GB.

google pixel

Google Pixel XL sa nemusí hanbiť ani za fotoaparáty. 1/2.3″ 13 Mpx senzor s clonou f/2.0 dopĺňa PDAF zaostrovanie a jeho pixely sú veľké 1.55µm.Dočkať by sme sa mali nadštandardnej kvality fotografií aj za zhoršených svetelných podmienok. Fotoaparát dostal 89 bodov v odbornom hodnotení DxOMark. Ide tak o najlepší fotoaparát, aký bol kedy použitý v smartfóne. Doteraz držal prvé miesto Galaxy S7 s hodnotením 88 bodov. Vpredu nájdeme 1/3.2″ 8 Mpx snímač s rovnakou clonou f/2.0 a pixelmi veľkými 1.4µm.

3450 mAh batériu nabijeme prostredníctvom USB konektora typu C a technológie rýchleho nabíjania. Samozrejmosťou je 4G LTE konetivita, snímač odtlačkov či ešte stále zaužívaný 3,5 mm jack.

Google Pixel

Druhý z dvojice cieli na používateľov, ktorí preferujú skôr menšie uhlopriečky displejov, a teda aj menšie rozmery zariadení. Tie sú v tomto prípade 143.8 x 69.5 x 8.6 mm pri váhe 143 gramov.

Displej má 5 palcov a nižšie, no stále dostatočne jemné FHD 1080p rozlíšenie. Menší z dvojice nebol ochudobnený ani o odolnú vrstvu Gorilla Glass 4. Procesor, operačná pamäť RAM, úložisko ako aj fotoaparáty sú rovnaké, ako v predošlom prípade.

Google pixel

Akumulátor má kapacitu 2,770 mAh, výrobca nevynechal technológiu rýchleho nabíjania, USB typ C, 4G LTE konektivitu, snímač odtlačkov prstov a ani 3,5 mm jack. Obe zariadenia sú pripravené pre použitie s platformou virtuálnej reality Daydream.

Unikátne vlastnosti

Ako sme spomínali vyššie, oba smartfóny disponujú najlepším fotoaparátom súčasnosti, čo sa segmentu smartfónov týka. Obe zariadenia boli ako po hardvérovej, tak softvérovej stránke navrhnuté a vyvinuté spoločnosťou Google (podobne ako Apple pri iPhone a iOS). Integrovaná služba Google Assistant využíva prvky strojového učenia. Jednoducho sa bude učiť z našich používateľských návykov.

Stačí vysloviť frázu „Ok Google“ a asistent je vám k dispozícii. Poprípade stačí podržať softvérové tlačidlo „domov“.  Môžete mu nadiktovať priateľské stretnutie v stredu o siedmej, ktoré vám pripomenie, alebo sa ho napríklad opýtať na najbližšiu kaviareň. Asistent pri výbere a odporúčaní zohľadní vašu polohu, dopravu a všetky dôležité atribúty.

Pixel smartfóny budú mať predinštalovanú aplikáciu Google Duo. Tá slúži na jednoduché a rýchle uskutočňovanie video hovorov. Snímač odtlačkov prstov bude možné použiť aj pre zobrazenie notifikácií. Po odomknutí smartfónu priložením prsta postačí, ak prstom potiahnete smerom dole.

V nastaveniach pribudne karta pre podporu. K dispozícii vám bude (zrejme len vybrané trhy) odborník, ktorý vám pomôže s akýmkoľvek problémom či nastavením. Budete mu môcť dokonca zdieľať vašu obrazovku. Je pritom jedno kde sa budete nachádzať alebo koľko bude hodín.

Google vylepšil nástroj pre prechod zo staršieho alebo iného smartfónu na nové Pixely. Quick Switch Adapter s ľahkosťou presunie vaše kontakty, fotografie, správy hudbu a ďalšie dáta do smartfónov Google Pixel.

Zariadenia môžete chrániť štýlovými krytmi Live Case. K dispozícii budú rôzne farby, motívy či poprípade limitované edície. 15-minútové nabíjanie bude stačiť na ďalších 7 hodín používania zariadení. Pixel smartfóny dostanú neobmedzenú kapacitu pre službu Google Fotky, kde budete môcť svoje vyfotografované zážitky uložiť v plnej kvalite bez obmedzení.

Dostupnosť a cena

Predpredaj štartuje 13. októbra 2016 u vybraných predajcov. Predaj bude následne zahájený 20. októbra 2016. Avizovaná cena zariadení je 649 dolárov, čiže približne 580 eur (32 GB verzia).

Dostupné bude biele, čierne a modré farebné prevedenie. Ako to bude s novými Pixel smartfónmi v našich končinách zatiaľ nevieme. Určite sa však časom objavia v ponuke rôznych predajcov tak, ako to bolo napr. v minulom roku pri Nexusoch.

google pixel

Medzi partnermi si môžeme všimnúť Deutsche Telekom. Ten je majiteľom slovenského Telekomu a teda môžeme špekulovať, že sa Pixel smartfóny ocitnú v ponuke tohto operátora.