Spoločnosť Lenovo začiatkom októbra 2016 na Slovensku oficiálne predstavila smartfóny Moto Z, Moto Z Play, ale aj modulárne príslušenstvo MotoMods.

Kým Moto Z predstavuje plnohodnotný high-end, mimochodom najtenší na trhu (5,17 mm), Moto Z Play reprezentuje dostupnejšiu alternatívu. Oba modely sú kompatibilné s modulárnym príslušenstvom MotoMods.

Predstavitelia spoločnosti Lenovo na prezentácii smartfónu Moto Z Play okrem iného neustále horlivo vyzdvihovali skvele optimalizovaný systém zariadenia, bezkonkurenčnú výdrž na jedno nabitie alebo kvalitný fotoaparát.

Moto Z Play nám pred pár týždňami dorazil do redakcie a spolu s ním aj modulárne príslušenstvo. Konkrétne reproduktor JBL a štýlový kryt zadnej strany, ktorého povrch tvorí tkanina. Okrem kľúčových vlastností, na ktoré poukazovali prezentujúci, sme sa samozrejme pozreli aj na ďalšie nemenej podstatné črty.

Moto Z: Dizajn, konštrukcia

Lenovo Moto Z Play by mal stáť v pozornosti hlavne záujemcov bažiacich po väčších smartfónoch. Tých je ale podľa skúseností väčšina. Zariadenie je po konštrukčnej stránke vyhotovené príkladne. Hladký hliníkový rám obopína z oboch strán sklo. Zadnej strane dominuje veľký kruhový element, v ktorom je umiestnený fotoaparát a LED blesk. V spodnej časti zadnej strany 16-pinový pozlátený konektor pre pripojenie modulárneho príslušenstva. Zariadenie nevŕzga a pri držaní máte pocit istoty.

Moto Z Play
© redakcia

Mierny rozdiel je v manipulácii. Ak smartfón používate bez nasadeného zadného krytu Moto Style Shell, zadné hrany trochu cítiť na dlaniach. Vadiť môže tiež spomínaný kruhový segment fotoaparátu, ktorý citeľnejšie vytŕča nad konštrukciu. To pocítite hlavne pri práci s na stole položeným smartfónom. O odtlačkoch prstov na sklenenej ploche už ani hovoriť nemusíme.

Konštrukcia
– Materiál: Kov, sklo
– Rozmery: 156,4 x 76,4 x 7 mm
– Váha: 165 gramov + cca 27 gramov Moto Style Shell kryt

Ak ale na chrbát smartfónu priložíte daný originálny kryt, používateľský komfort sa razom zmení z nadštandardného na maximálny. Kryt pekne zarovná vyčnievajúci fotoaparát, zadné hrany konštrukcie na seba prestanú upozorňovať a povrch z textílie je skvelý (nami testované verzia. K dispozícii tiež napr. drevo a pod.). Na omak je veľmi príjemný, určite príjemnejší ako chladný kov alebo sklo. Pozor, s nasadeným krytom mierne stúpne váha, ktorá sa trošku prejaví hlavne pri dlhšej manipulácii so zariadením v rukách. Bez krytu váha absolútne neprekáža.

Moto Z Play
© redakcia

Po dizajnovej stránke, predný panel pôsobí ako šedá nenápadná myš podobne, ako pri smartfóne Moto G4 Plus. Nápadné je len Moto logo, predný LED blesk a štvorcový snímač odtlačkov pod displejom. Zadná strana je na tom po vzhľadovej stránke o poznanie lepšie. Bez Moto Style Shell krytu rozhodne zaujme vzorkovaný dizajn prekrytý sklom, asi najkrajšie navrhnutý fotoaparát zo všetkých smartfónov a podobne originálny pozlátený 16-pinový konektor.

Moto Z Play
© redakcia

Plastové segmenty pre príjem signálu k anténam výrobca šalamúnsky umiestnil do priestoru USB typ C portu a stredu vrchnej hrany, kde sa nachádza tiež zásuvka pre dvojicu SIM kariet alebo microSD kartu (+ 2 TB).

Podstatné výhrady máme k tlačidlám hlasitosti. Tie sú umiestnené zbytočne vysoko, takmer na vrchu pravej hrany. Musíte sa za nimi zbytočne naťahovať. Inak sú veľmi dobre hmatateľné a to isté platí aj o ich odozve. Power tlačidlo sa nachádza hneď pod nimi. Práve v jeho priestore mali byť ovládače hlasitosti. Power tlačidlo pri tomto zariadení nezohráva až takú hlavnú úlohu. Snímačom odtlačku prsta totižto Moto Z Play nielen zablokujete, ale aj odblokujete. Skvelá a veľmi návyková funkcia.

Moto Z Play
© redakcia

Hlavný reproduktor výrobca vložil do miesta, kde bežne nájdeme ten pre hovory. Zvuk sa ideálne šíri smerom k vašej tvári, je dostatočne hlasný a kvalitný. Toto umiestnenie je výhodou aj pri telefonovaní cez hlasitý odposluch. Pokiaľ je pri telefonovaní smartfón položený na stole, zvuk sa rovnako šíri do priestoru a nie do podložky, ak by bol reproduktor napríklad umiestnený na zadnej strane ako pri mnohých iných smartfónoch.

Moto Z Play
© redakcia

Lenovo Moto Z Play nie je vodeodolný. Jeho povrch je však potiahnutý nanotechnológiou, ktorá vodu a vlhkosť odpudzuje. Pri sychravých jesenných dňoch a používaní v teréne ideálne. Plná vodeodolnosť by ale určite potešila.

Konštrukcia a dizajn sú teda na maximálnej úrovni a pri naozaj malicherných výhradách nám najviac vadilo len spomínané umiestnenie ovládačov hlasitosti.

Moto Z Play: Displej

Najpodstatnejší komponent smartfónu, prostredníctvom ktorého konzumujeme všetok zobrazovaný obsah. 5,5-palcová uhlopriečka nie je výnimočná a nájdeme ju na väčšine podobne radených zariadení.

Keďže ide o AMOLED displej, ktorý už tradične ponúka tie najlepšie zobrazovacie vlastnosti, displeju prakticky niet čo vytknúť. Rozlíšenie FHD 1080p je dostatočné, korunu mu nasadí len QHD 1440p rozlíšenie, ktoré nájdeme pri high-ende Moto Z.

Displej

– Technológia: Super AMOLED
– Rozlíšenie: 1920 x 1080 pixelov, 403 ppi
– Rozmer: 5,5 palca, pomer k telu 69,1 %

Ak by sme predsa len hľadali nedostatok, možno by sme uvítali ešte trochu väčší jas. Keďže nás v tieto dni zasiahlo jesenné slnko, ktoré bolo prekvapivo ostré, obsah sa na priamom slnku sledoval trochu horšie. Sledovateľný a čitateľný bol však bezproblémovo.

V nastaveniach smartfónu si môžete prispôsobiť farebný režim displeja. Štandardný zobrazí skôr chladnejšie a realistickejšie farby, živý režim farbám pridá sýtosť, a teda vizuálnu atraktivitu. Výrobca to neprepálil a farby sú sýtejšie v zdravej miere.

Moto Z Play
© redakcia

Moto Z Play: Softvér, výkon

Android 6.0 Marshmallow a prisľúbená aktualizácia na Android 7.0 Nougat. Používateľské prostredie…žiadne. Na 99 % čistá forma Androidu ponúka používateľský zážitok v Nexus 6P štýle. V menu nájdeme len dve appky navyše. Tá prvá je Moto aplikácia, ktorá nám umožní nastaviť si tzv. Moto akcie. O tých však neskôr.

Druhá aplikácia s názvom MotoMods nič nerobí. Funguje len ako odkaz na webové stránky, ktoré nám majú poskytnúť informácie o tomto modulárnom príslušenstve. Po kliknutí na aplikáciu sa nám objavilo „Service Unavailable DNS failure“. Škoda. Info o Moto Mods musíte hľadať inde. #sadstory.

Parametre

– Čipset: Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625
– CPU: octa-core, Cortex-A53, 2,0 GHz
– GPU: Adreno 506
– Pamäte: 32 GB + 2 TB microSD, 3 GB RAM (testovaná verzia)

Operačný systém beží ako švajčiarske hodinky. Žiadne oneskorenie, lagy, skvelé promptné reakcie, problém nerobia ani náročnejšie aplikácie alebo hry. Multitasking nemá problém udržať na pozadí aktívnych niekoľko aplikácií. Podotýkame, že sme mali nainštalovaných cez 200 aplikácií a internú pamäť sme zahltili takmer na maximum hudbou, filmami a tak podobne.

V podstate sme si dali za cieľ operačnému systému nejako ublížiť. Z obchodu Google Play sme si stiahli aplikáciu na úpravu videí, ktorá mala doslova mizerné hodnotenia a malý počet stiahnutí. Keď sme sa pomocou nej pokúšali otvoriť Full HD video, appka zostala stáť a po chvíli vyskočilo hlásenie, že prestala pracovať. Dostali sme sa tak aspoň k jednej chybe, za ktorú samozrejme mohla zle naprogramovaná a otrasne optimalizovaná aplikácia.

Moto Z Play
© redakcia

Pri práci s Moto Z Play sme nepocítili, že pod kapotou netiká najvýkonnejší čipset na trhu. Snapdragon 652 zvládal všetko, 3 GB RAM podobne a stačila nám aj 32 GB interná pamäť. Tú môžete rozšíriť o 2 TB pamäťovou kartou. Aj tí najnáročnejší sťahovači dát teda nebudú mať žiadny problém.

Snapdragon 652 spolu s grafikou Adreno 530 (tiež v Moto Z pri SD820) plynule utiahli hry Real Racing 3 a MOBA RPG Vainglory na plných detailoch bez výraznejšieho zahrievania a bez akýchkoľvek zaváhaní. Veríme však, že s čipom Snapdragon 820 by sa hry zapli o niečo rýchlejšie a to platí aj o načítavaní. Opäť však malicherná poznámka.

Moto Z Play: Fotoaparát

S Moto Z Play sme fotili veľa a fotoaparát je skvelý. Slušne si poradí aj so šumom v šere a pri rannom svitaní. V temnej noci sa naň samozrejme nespoliehajte. Hlavne pri zhoršených svetelných podmienkach nám chýbala optická stabilizácia obrazu.

Moto Z Play
© redakcia

Aplikácia fotoaparátu pracuje rýchlo, páčilo sa nám jej používateľské prostredie a páčil sa nám aj manuálny režim. V ňom sme ocenili hlavne režim Macro, ktorý pekne zaostrí objekt zblízka a rozmaže pozadie snímaného objektu. Naše fotografické skúsenosti si môžete pozrieť v galérii nižšie.

Fotoaparáty

– Primárny: 16 Mpx, f/2.0, PDAF + Laser, dvojtónový LED blesk, veľkosť pixelov 1,3 µm
– Video: 4K – 30 fps, 1080p – 30 fps
– Sekundárny: 5 Mpx, f/2.2, veľkosť pixelov 1.4 µm

Pozor, ak chcete snímať v 16 Mpx rozlíšení, uspokojiť sa budete musieť s pomerom strán v režime 4:3. Celý displej zaberie pomer 16:9 s rozlíšením 11,9 Mpx. Automatický HDR režim je fajn, manuálne stále zapnutie alebo jeho vypnutie je istejšie.

Fotoaparát dokáže zhotoviť 4K video (30 fps), stále však preferujeme snímanie videa vo FHD rozlíšení. Nebudete mať problém s prehrávaním na bežnom notebooku, počítači, TV a podobne, ktorých je medzi používateľmi stále väčšina. Spomalené video funguje pri HD 720p rozlíšení a pri snímkovaní 120 fps. Ide o príjemné spestrenie, zábery alá Netflix ale nečakajte. Selfie maniakov poteší predný LED blesk.

Moto Z Play
© redakcia

Kráľom mobilných fotoaparátov je Google Pixel alebo HTC 10 / Samsung Galaxy S7. Moto Z Play na ne síce nesiaha, určite im ale dýcha na krk. Fotoaparát je viac ako kvalitný.

moto_z_play_foto28-1
moto_z_play_foto2-1
moto_z_play_foto27-1
moto_z_play_foto24-1
moto_z_play_foto25-1
moto_z_play_foto3-1
moto_z_play_foto14-1
moto_z_play_foto26-1
moto_z_play_foto12-1
moto_z_play_foto13-1
moto_z_play_foto4-1
moto_z_play_foto5-1
moto_z_play_foto6-1
moto_z_play_foto7-1
moto_z_play_foto8-1
moto_z_play_foto9-1
moto_z_play_foto11-1
moto_z_play_foto10-1
moto_z_play_foto15-1
moto_z_play_foto16-1
moto_z_play_foto17-1
moto_z_play_foto18-1
moto_z_play_foto19-1
moto_z_play_foto29-1
moto_z_play_foto20-1
moto_z_play_foto21-1
moto_z_play_foto22-1
moto_z_play_foto23-1
moto_z_play_foto31-1
moto_z_play_foto32-1
moto_z_play_foto30-1
moto_z_play_foto33-1
moto_z_play_foto34-1
moto_z_play_foto-1
motozfoto-1

Snímky v galérii sú optimalizované. Pre zobrazenie plnej kvality navštívte -tento odkaz-, ktorý vás presmeruje do cloudu Google Drive.

Moto Z Play: Unikátne vlastnosti

Moto Z Play disponuje originálnou funkcionalitou, ktorá je veľmi návyková a používateľsky nesmierne funkčná. Už v úvode sme hovorili o snímači odtlačkov prstov, ktorý dokáže smartfón nielen odblokovať a rozsvietiť, ale aj zablokovať a zhasnúť. Naozaj skvelá funkcia podpísaná tým, že snímač pracuje rýchlo a s veľkou presnosťou rozpoznávania. Uložiť si môžete desať odtlačkov prstov.

Moto Z Play
© redakcia

Ak prejdete ponad zhasnutý displej rukou, na obrazovke sa zobrazí aktuálny čas a notifikácie. Notifikácie sú zobrazené ako ikona konkrétnej aplikácie. Ak sa ikony dotknete a podržíte na nej prst, na displeji sa ukáže obsah upozornenia. Napríklad text správy z FB Messengera. Smartfón tak nemusíte vôbec uchopiť do ruky a získate okamžitý prehľad o dianí. Opäť veľmi návyková a užitočná funkcia.

Ďalej môžete potiahnutím prsta zmenšiť používateľské prostredie pre lepšiu manipuláciu (ak máte menšie ruky), potrasením smartfónu zapnete LED baterku, otočením zápästia aktivujete fotoaparát pre rýchle snímanie a nechýbajú hlasové príkazy. Všetky Moto Akcie majú zmysel a určite ich nepovažujeme za zbytočnosť alebo len obyčajnú snahu odlíšiť sa.

Moto Z Play
© redakcia

Spomenieme ešte vypnutie vyzváňania a zapnutie vibrácii po tom, ako zariadenie uchopíte do ruky. Automatickú aktiváciu tichého režimu otočením smartfónu tvárou dole pri vyzváňaní ponúka už takmer každý smartfón.

Moto Z Play: Výdrž

Predstavitelia spoločnosti Lenovo sľubovali dvojdňovú výdrž na jedno nabitie pri bežnom používaní bez obmedzení. Pri pohľade na veľký AMOLED displej trochu odvážnejšie tvrdenie. 3510 mAh kapacita akumulátora je určite veľká, nejde však o žiadneho rekordmana. Videli sme už smartfóny so 4000 mAh alebo 5000 mAh kapacitami.

V prvých dňoch testovania počas víkendu sme dávali Moto Z Play poriadne zabrať. Jas na maximum, neustále fotografovanie, hranie hier a takmer sme ho nepustili z ruky. Výdrž na úrovni 30-tich hodín pri skutočne náročnom používaní napriek tomu poriadne prekvapila. V bežnom používateľskom režime počas pracovných dní sme sa dostali na dvojdňovú výdrž na jedno nabitie.

Moto Z Play
© redakcia

Prísť večer po celom dni domov a nájsť si v lište oznámení údaj o 54 % zostávajúcej kapacite batérie je bezkonkurenčné. Výdrži na jedno nabitie smartfónu Moto Z Play doslova tlieskame. 25 – 30 minútový match v hre Vainglory si vyžiadal 5 % kapacity. Jas bol nastavený na 80 % maximálnej hodnoty, pripojenie 4G a grafika hry definovaná v režime najvyššej kvality.

moto_z_baterka
© redakcia

Moto Z Play nabijete prostredníctvom TurboPower nabíjačky a USB konektora typu C. Nabíjanie je skutočne rýchle, Samsung je ale rýchlejší. Smartfón sa navyše pri nabíjaní dosť zahrial. Za 10 minút nabíjania doplnilo 10 % kapacity a teplota stúpla na 43°C z pôvodných 32°C.

Za 30 minút svietilo v lište 32 % a teplota 44°C. Jedna hodina na nabíjačke sa postarala o 65 % kapacity s obdobnou teplotou. Plnú kapacitu sme dosiahli za 1 hodinu a 35 minút s teplotou 38°C.

Moto Z Play: MotoMods

Smartfóny Moto Z a Moto Z Play môžete vylepšiť modulárnym príslušenstvom. My sme testovali reproduktor JBL (ofic. názov JBL SoundBoost Speaker) a štýlový Moto Style Shell kryt. Radi by sme si vyskúšali aj projektor, externú batériu alebo Hasselblad fotoaparát, tie sa k nám, žiaľ, nedostali. Prečítať si o nich môžete v našom minulom článku.

Moto Z Play
© redakcia

Pripájanie príslušenstva funguje na primitívnej úrovni. Stačí ich priložiť k zadnej strane a…to je všetko. Silné magnety kryt alebo reproduktor pevne prichytia k telu a pre ich oddelenie od tela musíte vyvinúť istú dávku sily. Príslušenstvo tak drží na chrbte smartfónu ako uliate a poradne pevne.

Moto Z Play
© redakcia

Aktivácia reproduktoru prebehne okamžite. Hneď, ako sa príslušenstvo spojí so smartfónom pomocou 16-pinového pozláteného konektora, reproduktor začne hrať. Nič nemusíte stláčať ani nastavovať. Čo sa týka kvality zvuku, jeho reprodukcia je samozrejme výrazne lepšia, ako reprodukcia z natívneho reproduktoru smartfónu. Hlasitosť ozvučí menšiu miestnosť a basy sú výraznešie. Zvuk je ale trochu dunivý a chýbali nám výšky, ktoré takmer nebadať.

Skôr ako pri počúvaní hudby sme JBL reproduktor ocenili pri sledovaní filmu na smartfóne, k čomu sa hodil aj integrovaný stojan priamo v reproduktore.

Moto Z Play
© redakcia

Moto Style Shell kryty sú nielen vizuálne príťažlivé, ale aj praktické. O ich praktických vlastnostiach sme hovorili v úvode. Výrazne zlepšujú ergonómiu, nepoškrabete si sklo na zadnej strane konštrukcie a neobijete hrany vyčnievajúceho fotoaparátu.

Vybrať si môžete textilné prevedenie v rôznych farbách alebo poprípade naturálne drevo. Skvelý spôsob, ako sa odlíšiť. Smartfón je s týmito krytmi asi najkrajší spomedzi konkurencie.

Moto Z Play: Verdikt

Tak, ako Lenovo prezentovalo, Moto Z Play je skvele odladený smartfón s excelentnou výdržou batérie. Výkon prakticky stačí na všetko, fotoaparát je podobne nadštandardný, konštrukcia a dizajn príkladný, displej krásny.

Bonus v podobe MotoMods príslušenstva je len ďalšou pridanou a originálnou hodnotou. Výrobca navyše nezabudol ani na 3,5 mm jack, ktorý by mnohým používateľom určite chýbal. Pokiaľ by sme predsa len mali spomenúť nedostatky, najväčší problém vidíme v doslova blbo, zbytočne vysoko umiestnených ovládačov hlasitosti.

Trochu vyššia váha, väčšie rozmery alebo chýbajúca notifikačná dióda sa vzhľadom na výrazné pozitíva dajú bezproblémovo oželieť. Ostatné nedostatky sú viac subjektívne ako objektívne, pričom ide aj tak len o malichernosti.

Lenovo Moto Z Play odštartoval na Slovensku trhovú púť s maloobchodnou odporúčanou cenou 449 eur. Pokiaľ by sme si teraz vyberali smartfón v tejto cenovej kategórii, Moto Z Play by bol okamžitou voľbou. Ide o jeden z najlepších smartfónov, aký sme kedy mali v rukách.

Dokonca by sme ho uprednostnili pred vlajkovou loďou Moto Z. QHD 1440p rozlíšenie AMOLED displeja by bol len čerešničkou na torte, no extrémne štíhle telo by sme nevymenili za podstatne menšiu batériu s jednodňovou výdržou. Foto maniakov ešte môže zaujať lepší fotoaparát, cena 699 eur však zaváži podstatnejšie.