Pevné disky dnes nájdeme v každom počítači, notebooku, hernej konzole alebo televízore. Technologický vývoj neustále napreduje aj v tejto oblasti, z čoho ťažia hlavne zákazníci.

Hovoríme o menších rozmeroch, zvyšujúcej sa kapacite a v neposlednom rade lepšej rýchlosti. Napriek rozvoju cloudových riešení tu s nami budú pevné disky ešte dlhý čas. Priemyselné a technologické odvetvia sa bez nich nezaobídu vôbec, o IT spoločnostiach nehovoriac. Pevné disky v nedávnych dňoch oslávili pekných 60 rokov existencie.

Mnohí z nás sú schopní zaplniť zhotovenými fotografiami, videom a ďalšími súbormi pamäť smartfónu aj za jeden mesiac. Za približne rok vieme nazhromaždiť obsah, ktorý bezproblémovo zaplní menší prenosný disk. Najčastejšie ide o spomínané fotografie, filmy, hudbu a ostatné digitálne dáta.

Premýšľali ste niekedy nad tým, ako by sa vaše dáta nazbierané za jeden rok zmestili do prvého pevného disku? Ten pred 60 rokmi predstavila spoločnosť IBM. Udialo sa tak v septembri roku 1956. Na tento disk sa vošlo 5 MB dát a jeho prepravné balenie meralo 1,5 x 1,7 x 0,7 metra. Ako celok tento pevný disk vážil približne jednu tonu. V súčasnosti by sme tento disk zaplnili jednou fotografiou zo smartfónu s lepším fotoaparátom.

disk_ibm

Pred 15 rokmi, v októbri 2001 vytiahol Steeve Jobs na prezentácii hudobný prehrávač iPod. Svetu ho vtedy ukázal prvýkrát a okrem iného lákal tiež na miniatúrny pevný disk s kapacitou 5 GB. Tento disk vyrobila spoločnosť Toshiba. V jednoduchosti, do tohto iPodu sa zmestilo tisíckrát viac dát, ako do prvého pevného disku.

Prvý model hudobného prehrávača iPod
Prvý model hudobného prehrávača iPod

Ak sa presunieme do súčasnosti a pozrieme sa na kapacity spoločnosti Toshiba, pokrok je zrejmý. Pevný disk Toshiba Canvio Premium meria 11 x 8 x 2 cm a váži 230 gramov. Jeho kapacita je ale nadštandardné 3 TB, čo je približne 600 000 krát viac, ako v prípade prvého pevného disku na svete od IBM.

Toshiba Canvio Premium
Toshiba Canvio Premium

Pokiaľ by sme pred 60 rokmi chceli docieliť podobnej kapacity, potrebovali by sme 600 000 diskov IBM. Tieto disky by tak zaplnili (postavené tesne za sebou) napríklad Václavské námestie v Prahe. Spolu by vážili až neuveriteľných 600 000 ton a priviezť  by ich muselo 200 000 legendárnych nákladných vozidiel Praga V3S. Ich kolóna by bola dlhá 1500 kilometrov (polmetrové rozostupy).

praga_v3s

Pevným diskom želáme všetko najlepšie k narodeninám a dúfame, že sa ich rozmery budú aj naďalej zmenšovať a ich kapacity a rýchlosť rásť.

Aký veľký disk resp. pamäť pre ukladanie dát máte vo svojom počítači, notebooku alebo v smartfóne? Stačí vám ich kapacita pre vaše dátové potreby? Zdôverte sa nám v diskusii. 

Za upozornenie na skvelú tému ďakujeme Filipovi Vítekovi z agentúry FYI Prague.