Úvod Konkurencia Apple Je to oficiálne: Apple po 15 rokoch nezvýšil medziročný príjem. Môžu za...

Je to oficiálne: Apple po 15 rokoch nezvýšil medziročný príjem. Môžu za to iPhony

0

Apple po prvýkrát od roku 2001 zaznamenal medziročný pokles v príjmoch. Vychádza to z oficiálnej finančnej správy spoločnosti, ktorú zverejnili včera večer (25.10.2016 pozn. red.).

Príjem firmy klesol z 233,7 miliárd dolárov (2015) na 217 miliárd dolárov (2016). Deväťpercentný pokles má byť spôsobený zhoršenými predajmi iPhonov, ktorých sa predáva o 5% menej, než minulý rok.

Budúcnosť príjmov spoločnosti je stále ohrozená. Je možné, že firma zaznamená pokles aj budúci rok. Môže to byť spôsobené podobným dizajnom iPhonov, ktorý Apple využíva už tretí rok, ako aj očakávanou novou verziou telefónu. Pôjde o jubilejný 10-ty iPhone.

Okrem iPhonov trpeli aj iPady, ktorých sa medziročne predalo o 6 % menej. Ešte horšie na tom boli Macy, ktoré klesli o 14 %. Na vine je dlhý medzigeneračný čas, čo by mal výrobca napraviť už čoskoro.

Ťažký rok 2017

Pre Apple teda bude rok 2017 veľmi zaujímavý. Výrobca pripravuje najväčšiu hardvérovú zmenu svojho najdôležitejšieho produktu, na čo všetci čakajú. Celý svet tak očakáva, že nový iPhone nebude len o niečo lepší, než ten predchádzajúci. Aby si Apple dokázal udržať tak silnú pozíciu, nový iPhone musí doslova ohromiť.

Či sa mu ale podarí presvedčiť ľudí, aby si na jar kúpili iPhone 7, keď o pár mesiacov vyjde veľká aktualizácia je však otázne.