Úvod Zaujímavosti Číňania vyrobili najmenší dotykový telefón na svete. Má 30 gramov a je...

Číňania vyrobili najmenší dotykový telefón na svete. Má 30 gramov a je veľký ako hodinky

9

Malý či veľký mobil? Na to má každý iný názor. Niektorí si potrpia na kompaktnosť, pohodlie držania v jednej ruke či možnosť nosenia vo vrecku. Iní chcú zas ten najväčší displej na trhu, pre vychutnávanie hier, videí, filmov a vlastne všetkých výhod, ktoré veľké displeje ponúkajú.

Mnohí z Vás si určite pamätajú rané začiatky mobilných telefónov a ich nekompaktné veľkosti, tvary či váhy. Postupom času bol najväčší frajer ten, ktorý na stôl položil čo najmenší telefón. Keď však do výbavy smartfónov pribudol dotykový displej, ich rozmery opäť začali narastať.

Táto sinusoida evolúcie veľkostí smartfónov však zrejme opäť mieri nadol. Číňania totiž pripravili najmenší dotykový telefón na svete.

Drobec s názvom Vphone S8 na prvý pohľad ako bežný smartfón naozaj nevyzerá. Keď ešte pridáme rozmery 46,7 x 37,3 x 9,9 milimetra a váhu 30 gramov je zjavné, že sa čínski výrobcovia inšpirovali šikovnosťou a kompaktnosťou inteligentných hodiniek. Preto len odobrali remienky a … Vphone S8 bol na svete. Vie však Vphone S8 niečo iné, ako smartwatch?

vphone

Do minitelefónu je možné vložiť micro SIM kartu a telefón využívať naozaj na telefonovanie v sieti GSM. SIM karty však podporujú aj niektoré smart hodinky, preto je skóre zatiaľ 1:1. Vphone vie takisto aj počítať vaše kroky či odmerať tep – rovnako ako hodinky. Skóre je teda zatiaľ stále vyrovnané. Výrobca ďalej uvádza aj možnosť spárovania s iným smartfónom. Stále remíza.

Jedno prvenstvo však naozaj má. S uhlopriečkou 1,54 palca sa totiž môže pýšiť titulom „Smartfón s najmenším displejom“. Z prvej priečky tak zosadil súpera, ktorého uhlopriečka dosahovala 2,45 palca.

Poďme sa však pozrieť aj na technickú stránku miniatúrneho Vphone S8.

  • Displej             1,54-palcový TFT displej, 2.5D krycie sklo
  • Procesor          MTK2502
  • RAM + ROM     64 MB RAM + 128 MB ROM (rozšíriteľná do 8 GB)
  • Batéria            380 mAh

A cena? Podľa portálu Xiaomitoday.com by mala predstavovať skromných 30 dolárov, čo je menej ako cena za niektoré smart hodinky.

Chceli by ste mať aj vy doma takého drobca?