Úvod Zaujímavosti Viceprezident spoločnosti Microsoft varuje: iOS už nie je bezpečnejší ako Android

Viceprezident spoločnosti Microsoft varuje: iOS už nie je bezpečnejší ako Android

7
Jeden z hlavných predstaviteľov softvérového giganta Microsoft sa najnovšie na svojom blogu vyjadril na margo bezpečnosti najpoužívanejších mobilných operačných systémov.

Kým pri OS Android od Google panuje predstava, že ide o systémový „divoký západ“ s veľkou pravdepodobnosťou zraniteľnosti, iOS má povesť riadeného a bezpečného ekosystému.

Brad Anderson, jeden z hlavných viceprezidentov spoločnosti Microsoft poukázal na fakt, že iOS je rovnako zraniteľný, ak nie zraniteľnejší, ako OS Android.

Jeho tvrdenia vychádzajú z nedávneho odhalenia malvéru pre iOS, ktorý je známy ako Trident / Pegasus. Ten nedávno identifikovala bezpečnostná spoločnosť Lookout, pričom išlo o veľmi sofistikovaný druh škodlivého softvéru. Brad zároveň upozornil na to, aby si všetci majitelia iOS zariadení nainštalovali poslednú, a teda bezpečnú verziu tohto operačného systému.

iPhone 7
iPhone 7

Viceprezident ďalej upozorňuje, že odhalenie daného škodlivého malvéru by malo byť pre firemnú sféru akýmsi „budíčkom“, aby prestali slepo dôverovať spoločnosti Apple a jej schopnostiam chrániť citlivé firemné dáta.

Mobilné zariadenia sa stávajú terčom neustálych útokov bez ohľadu na ich softvérovú platformu alebo aplikácie, ktoré sú na nich používané. Mobilné zariadenia sa v hľadáčiku kybernetických zločincov objavujú rovnako často alebo dokonca častejšie, ako bežné počítače.

Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S7 edge

V súčasnosti v podstate neexistuje operačný systém, ktorý by bol 100-percentne bezpečný. Spoločnosti by nemali poľavovať vo vývoji bezpečnostných systémov a vylepšení. Podstatnú úlohu pri úspešných kybernetických útokoch samozrejme zohráva tiež samotný používateľ daného zariadenia.

Niekedy stačí nainštalovať aplikáciu z neznámych zdrojov alebo kliknúť na odkaz v nevyžiadanej, no na oko zaujímavej elektronickej pošte a problém je na svete. Dni, kedy bol iOS bezpečnejší ako Android sú jednoducho preč.

Brad Anderson

bradBrad Anderson pôsobí na pozícii hlavného viceprezidenta divízie Enterprise Client & Mobility spoločnosti Microsoft od roku 2003. Predtým pracoval 12 rokov v spoločnosti Novell na pozícii viceprezidenta, kde zastrešoval nástroj pre správu koncových zariadení známy ako ZENworks. Vyštudoval Brigham Young University v Provo (štát Utah, USA), kde získal s vyznamenaním titul Master of Business Administration (MBA). Brad okrem materinského anglického jazyka hovorí tiež po španielsky a s manželkou Kim majú päť detí. Jeho blog nájdete na stránkach Microsoftu na: https://goo.gl/FF3Yvb.