Úvod Novinky Aktuálne Na palube lietadla začal horieť Galaxy Note 7. Údajne malo ísť o...

Na palube lietadla začal horieť Galaxy Note 7. Údajne malo ísť o nový a bezpečný kus

12

Vzhľadom na úspešnosť zvolávacej akcie Samsungu, ktorá sa týka potencionálne nebezpečných smartfónov Galaxy Note 7, sme očakávali, že nepredvídateľným požiarom je koniec.

Vyzerá to, že opak je pravdou. Dokazuje to čerstvý prípad požiaru zariadenia Galaxy Note 7, ktorý sa vznietil jeho majiteľovi na palube lietadla. Lietadlo našťastie ešte nebolo vo vzduchu a na letisku sa len pripravovalo na let. Smerovalo z Louisville, najväčšieho mesta amerického štátu Kentucky, do Baltimoru.

Pri incidente nebol nikto zranený a pasažieri lietadla boli evakuovaný. Majiteľ si zariadenia prevzal 21. septembra z predajne amerického operátora AT&T. Po tom, ako nastúpil na palubu smartfón vypol tak, ako určujú pravidlá letovej prevádzky pre pasažierov.

V zápätí po tom, ako si používateľ Galaxy Note 7 vložil do vrecka, začal dymiť. Okamžite ho hodil na podlahu lietadla, kde zariadenie následne dohorelo. Výsledok môžete vidieť na snímke nižšie.

© The Verge
© The Verge

Zarážajúce je, že podľa majiteľa zariadenia mal smartfón zelené prevedenie indikátora batérie a jeho originálne balenie malo nálepku v podobe veľkého čierneho štvorca, ktorá má symbolizovať, že ide o nový, resp. vymenený bezpečný kus. Samozrejme je možné, že balenie pochádza z iného smartfónu Galaxy Note 7 a farba indikátora batérie sa dá taktiež relatívne ľahko zmeniť. Postačí na to napr. root a konkrétna aplikácia tretej strany.

© The Verge
© The Verge

Krátko po nepríjemnom incidente sa začal tomuto prípadu venovať Americký úrad pre ochranu spotrebiteľov (CPSC). Jeho predstavitelia už kontaktovali majiteľa smartfónu a budú sa snažiť túto nepríjemnosť vyšetriť čo najrýchlejšie.

Hovorca spoločnosti Samsung tlmočil, že pokiaľ sa poškodené zariadenie nedostane do ich rúk, nemôžu potvrdiť či išlo o nový a bezpečný kus Galaxy Note 7. Na výsledky vyšetrovania sme určite zvedaví nielen my, ale aj široká technologická verejnosť.

Čisto špekulatívne, ak by začali horieť aj ďalšie nové či vymenené kusy zariadenia Galaxy Note 7, mohlo by ísť o ranu, ktorú by Samsung už tak ľahko nemusel ustáť.