Úvod Zaujímavosti Päť rokov starý Galaxy Nexus dostal Android 7.1 Nougat. Vďaka komunite vývojárov

Päť rokov starý Galaxy Nexus dostal Android 7.1 Nougat. Vďaka komunite vývojárov

1

Pokiaľ ešte niekde v zásuvke stola nájdete zaprášený smartfón Galaxy Nexus, môžete mu vdýchnuť nový život v rámci najnovšieho Androidu vo verzii 7.1 Nougat. 

Samozrejme to nepôjde oficiálnou cestou, ale Android ROM-kou z dielne šikovných vývojárov tretích strán. Vývojári s prezývkami MWisBest a Ziyan stoja za projektom Unlegacy-Android.

Cieľom projektu je prinášať súčasné funkcie operačného systému Android aj na hardvér, ktorý už nie je oficiálne podporovaný. Na mysli teda máme hlavne smartfóny so skorším „dátumom narodenia“.

Dobrou správou je, že Android ROM pre Google Nexus je relatívne stabilná. Problémy sa týkajú GPS konektivity, mobilných dát a komplikácie sa môžu vyskytnúť pri pokuse pripojiť sa k 5 GHz Wi-Fi sietiam. Všetky ostatné funkcie by ale mali pracovať spoľahlivo.

google_nexus

Galaxy Nexus bol predstavený v roku 2011 a jeho posledná aktualizácia niesla označenie 4.3 Jelly Bean. Pre nahratie novej 7.1 Nougat ROM-ky budete potrebovať okrem skúseností v tejto oblasti tiež root zariadenia. Danú verziu Androidu pre Google Nexus si môžete stiahnuť –z tohto odkazu-, ktorý vás presmeruje na XDA fórum.

Napriek šikovným vývojárom nemôžete očakávať šialenú rýchlosť operačného systému a chodu jeho nových softvérových funkcií. Päť rokov starý hardvér a jeho výkon jednoducho nepustia.