Úvod Sociálne siete Facebook Marketplace sa vymkol kontrole. Ľudia ponúkali na predaj trávu, zvieratá, ale...

Facebook Marketplace sa vymkol kontrole. Ľudia ponúkali na predaj trávu, zvieratá, ale aj zbrane

0
© escapologist.com.au

Sociálna sieť Facebook pred nedávnom spustila novú službu s názvom Marketplace, čiže trhovisko alebo akýsi sociálny bazár, ktorý sa nachádza priamo v oficiálnej aplikácii.

V našej krajine je Facebook Marketplace zatiaľ nedostupný, no na hlavných trhoch si už premiéru odbil. Facebook vám v podstate umožní predávať alebo kupovať rôzny tovar, ako napríklad použitý nábytok, elektroniku, športové náčinie a podobne.

Tento tovar môžete vyhľadávať na základe konkrétnych kľúčových slov alebo si prezerať jednotlivé kategórie. Pokiaľ sa vám tovar zapáči, na predajnú cenu môžete reagovať vlastnou cenovou ponukou. Prebratie tovaru a platba závisí od dohody medzi kupujúcim a predávajúcim. Facebook do tohto procesu nevstupuje.

Jednoduché je tiež opačné garde. Zhotovíte fotografiu produktu, pridáte jeho názov, popis, cenu a zaradíte ho do príslušnej kategórie. Potom už len stačí počkať na záujem kupujúcich.

K TÉMENovinka Facebook Marketplace: Nákup a predaj tovaru priamo v aplikácii

Mnohí užívatelia sa však túto novinku rozhodli využiť po svojom. V ponuke tovarov sa objavila marihuana, deti, zvieratá alebo dokonca zbrane. Určite v mnohých prípadoch zaúradovala recesia, no napriek tomu ide o prísne zakázanú činnosť. Obchodovanie s drogami, zbraňami alebo nebodaj so živými tvormi je neprípustné.

Spoločnosť Facebook na margo vyššie spomínaných položiek pre britskú BBC uviedla, že došlo k technickej poruche systému, ktorý mal vyhodnocovať a kontrolovať druh tovaru alebo obsah predaja. Facebook na náprave samozrejme pracuje a bude ostro sledovať správnu identifikáciu a následné odstránenie položiek, ktoré porušujú prísne pravidlá predaja. Facebook sa zároveň za vzniknuté nepríjemnosti ospravedlnil.

© Sophie Weston
© Sophie Weston
facebook
© Zack Neiner

Oveľa väčšie problémy ale spôsobuje výmena alebo predaj tovaru, ktorý sa odohráva v uzavretých súkromných konverzačných skupinách, resp. hromadných chatoch. Vzhľadom na ich súkromný charakter je oveľa ťažšie identifikovať predaj nedovolených predmetov nehovoriac o tom, že v daných skupinách pôsobia „zainteresovaní jedinci“. Nedovolený obsah tak žiadny z užívateľov dobrovoľne nenahlási Facebooku.

Sociálnu sieť Facebook používa po celom svete enormné množstvo ľudí, preto je potrebné tento problém vyriešiť čo najskôr a čo možno najúčinnejšie.