Úvod Sociálne siete Facebook Novinka Facebook Marketplace: Nákup a predaj tovaru priamo v aplikácii

Novinka Facebook Marketplace: Nákup a predaj tovaru priamo v aplikácii

1

Rôzne inzertné portály, či už s použitým alebo novým tovarom, sú medzi používateľmi veľmi obľúbené. Určite ste postrehli burzy, kde ľudia predávajú čo im padne pod ruku.

Užívatelia, resp. rôzne Facebook stránky vytvárajú skupiny, v ktorých si užívatelia navzájom predávajú všelijaké veci. Facebook na tento fenomén promptne zareagoval a predstavil službu či skôr funkciu s názvom Marketplace.

Tá používateľom zjednoduší vyhľadávanie tovaru, jeho predaj, kúpu či výmenu medzi používateľmi v rovnakej skupine, lokalite alebo v záujmových kruhoch. V aplikácii Facebooku zároveň pribudne nové tlačidlo s ikonou obchodu.

Facebook marketplace

V nej nájdete dostupný tovar, napríklad od predávajúcich z vášho okolia, rozdelený bude do kategórií (elektronika, oblečenie a pod.) alebo budete môcť pomocou klasického vyhľadávania nájsť konkrétny produkt. Samozrejmosťou bude cenový filter.

Jednoduchý predaj

Rovnako jednoduché to budú mať predajcovia. Ponuku budú vedieť vytvoriť v štyroch krokoch. Zhotovíte fotografiu, následne pridáte názov produktu s popisom, určíte cenu a zaradíte produkt do relevantnej kategórie.

facebook marketplace

Facebook ale (zatiaľ) neplánuje konkurovať internetovým obchodom. Dohoda o kúpe, odoslaní a doručení tovaru stále zostáva medzi predávajúcim a kupujúcim. Predávajúcemu budete vedieť odoslať súkromnú správu, pomocou ktorej si dohodnete podmienky alebo môžete tiež vyjednávať o cene.

facebook marketplace

Vzhľadom na to, že Facebook používa každý deň nespočetné množstvo ľudí a v skupinách a komunitách si užívatelia predávajú tovar už teraz, je novinka s najväčšou pravdepodobnosťou odsúdená na úspech.

Chcete predať mobil? Fotka, popis, cena, zaradenie…a už len počkáte na súkromnú správu od potencionálneho kupujúceho, ktorý sa bude nachádzať v blízkosti vášho bydliska, napr. v okruhu 15-tich kilometrov.

Zatiaľ len vo vybraných krajinách

Facebook Marketplace bude k dispozícii v aplikácii Facebook pre platformu Android a tiež iOS. Novinka bude dostupná už v najbližšej dobe v USA, Veľkej Británii, v Austrálii a na Novom Zélande. Postupom času sa rozšíri medzi ďalšie krajiny, medzi ktorými určite nebude chýbať ani tá naša. Facebook Marketplace časom dostane desktopovú verziu, prostredníctvom ktorej sa bude hlavne predajcom lepšie riadiť portfólio predávaného tovaru.