Úvod Zaujímavosti Október je Európskym mesiacom kybernetickej bezpečnosti. Chráňte svoje dáta a súkromie

Október je Európskym mesiacom kybernetickej bezpečnosti. Chráňte svoje dáta a súkromie

0

V aktuálnom mesiaci október spustila Európska únia kampaň, ktorá má za ciel propagovať kybernetickú bezpečnosť medzi občanmi Európskej únie. Aj keď sa to možno nezdá, dotýka sa väčšiny z nás. 

Kybernetická bezpečnosť, alebo ak chcete počítačová či digitálna bezpečnosť, sa zaoberá odhaľovaním a eliminovaním rizík, ktoré sú spojené nielen s počítačmi, ale aj smartfónmi a inými digitálnymi zariadeniami.

Počítač a smartfón dnes používa väčšina z nás. Kým spúšťanie aplikácií, používanie programov a iné funkcie týchto zariadení ovládame na vysokej úrovni, v oblasti digitálnej kybernetickej bezpečnosti máme mnohí nedostatky.

Hrozbu predstavuje hlavne neoprávnené manipulovanie so zariadením a neoprávnený prístup k súkromným dátam, ktoré môže útočník následne zneužiť. Namieste je tiež bezpečná komunikácia.

komunikacia

Počas mesiaca október bude v celkovo v 30-tich zapojených krajinách prebiehať viac ako 390 rôznych aktivít, ktoré majú za úlohu budovať všeobecné povedomie o kybernetickej bezpečnosti alebo propagovať bezpečné používanie Internetu všetkými používateľmi.

Vážnosť kybernetickej bezpečnosti si často neuvedomujeme až do momentu, počas ktorého sa sami staneme obeťou kybernetického kriminálnika alebo skupiny kriminálnikov. Určite by sa vám nepáčilo, ak by niekto zneužil vaše súkromné fotografie, napríklad textovú komunikáciu alebo vás pripravil o finančné prostriedky.

Kybernetické incidenty od 1.1. 2016 do 30.9. 2016

incidenty

V našej krajine sa počas októbra konajú rôzne workshopy a prednášky, ktoré vás na nástrahy kybernetickej bezpečnosti skvele pripravia. Pripravila ich Európska agentúra pre sieťovú a informačnú bezpečnosť v spolupráci s Národným bezpečnostným úradom.

Vzhľadom na rozšírenosť mobilných zariadení s operačným systémom Android by ste nemali vynechať podujatie, ktoré sa koná od 25. do 26. októbra 2016 na Hodžovom námestí v bratislavskom Starom Meste.

kybernetickej

Vývojári aplikácií, odborníci na softvér a počítačovú bezpečnosť vás oboznámia s celým ekosystémom operačného systému Android, zasvätia vás do problematiky aplikácií a naučia vás, ako vyhodnocovať a analyzovať potencionálne hrozby.

S kybernetickou bezpečnosťou na národnej úrovni a smernicami o sieťovej a informačnej bezpečnosti sa môžete oboznámiť na dvojdňovom podujatí (17. októbra 2016 14:00 – 18. októbra 2016 17:00) v účelovom zariadení Hotel Bôrik (Bôrik 15, 814 07 Bratislava).

Viac všeobecných informácií o kampani nájdete na adrese www.csirt.gov.sk a podujatia týkajúce sa našej krajiny si našli miesto na adrese www.cybersecuritymonth.eu.