Úvod Novinky Konečne! Prehliadač Chrome už čoskoro spotrebuje oveľa menej RAM!

Konečne! Prehliadač Chrome už čoskoro spotrebuje oveľa menej RAM!

3

Ak sa aj vy pohybujete v online vodách sociálnych sietí, určite ste postrehli rôzne satirické príspevky a vtipy na adresu prehliadača Chrome a jeho spotrebu operačnej pamäte RAM.

V tomto prípade samozrejme hovoríme o desktopovej verzii, ktorá je podobne ako mobilná verzia celosvetovo najpoužívanejšia. Pokiaľ vlastníte notebook alebo stolný počítač s bežnou priemernou konfiguráciou, určite ste si pri používaní prehliadača Chrome všimli výkonnostné nedostatky.

Nielen množstvo otvorených kariet, ale aj iné funkcie prehliadača neboli zrovna šetrné k operačnej pamäti, čo sa často prejavovalo typickými spomaleniami a trhaním, ktoré neraz vyústili do reštartovania prehliadača alebo samotného zariadenia.

Tím vývojárov sa v poslednej dobe zameral na tento nepríjemný aspekt a podarilo sa mu nastoliť riešenie. Vývojári vytvorili nový JavaScript engine, ktorému bude pri náročnejších webových stránkach stačiť menej operačnej pamäte RAM. Vývojári nový engine otestovali. Stránky ako Imgur, Reddit, Twitter, The New York Times a YouTube konzumovali v priemere o 50 % menej kapacity operačnej pamäte RAM, čo určite nie je zanedbateľné.

chrome

Treba podotknúť, že novinku pocítia hlavne majitelia menej, či priemerne výkonných notebookov a počítačov. Tých je určite väčšina. Napríklad, herné mašiny alebo výkonné pracovné stanice s nadštandardnou kapacitou RAM-ky zmeny pocítia len minimálne.

Nová verzia prehliadača Chrome (54) bude k dispozícii v stabilnej verzii od 6. decembra 2016. Pre nedočkavcov je tu beta verzia, treba však počítať s tým, že táto predbežná verzia softvéru môže obsahovať drobné chyby. Beta verziu prehliadača Chrome pre desktopy nájdete na >tejto adrese<.