Úvod Zariadenia ASUS chystá prémiový Chromebook. Jeho úspech predčasne zabila očakávaná cena

ASUS chystá prémiový Chromebook. Jeho úspech predčasne zabila očakávaná cena

2

Zdá sa, že Chromebooky budú novým segmentom, v ktorom si budú rôzni výrobcovia porovnávať svoje „technologické svaly“. Niečo podobné sme už videli pri rastúcej popularite smartfónov pred niekoľkými rokmi.

V súčasnosti sa skôr výrobcovia snažia ponúknuť čo najviac, za čo najspravodlivejšie peniaze. Idea pochádza hlavne z hláv čínskych producentov smartfónov. Konkurencia je veľká a mať v portfóliu iba obyčajný high-end smartfón už jednoducho nestačí. Ponúknuť musíte niečo viac.

Chromebooky zrejme čaká podobný osud. Integrácia obchodu Google Play do operačného systému Chrome OS urobila z Chromebookov oveľa použiteľnejšie zariadenia.

asus

Nedávno svoj high-end kúsok z tohto segmentu ukázal Samsung, pričom nezabudol pribaliť dotykové pero, hliníkovú konštrukciu alebo dlhú výdrž na jedno nabitie. Konkurenciu mu aktuálne postavil ASUS.

Ten je v segmente notebookov, netbookov či ultrabookov ako doma a nepripraviť výkonný Chromebook by bolo len ja jeho škodu. ASUS Chromebook dostane označenie C302CA a bude si v mnohom podobný s nedávnym kúskom od Samsungu.

K TÉME: Samsung má špičkový Chromebook. 2K displej a integrované dotykové pero

Svoje oči budeme smerovať k 12,5 palcovej obrazovke s FHD 1080 rozlíšením, ktorú sklopíme v 360 stupňovom režime. V kovovom tele nájdeme procesor Intel Core M3-6Y30 z línie Skylake, 8 GB RAM a 32 GB interné úložisko (eMMC). Výrobca určite nezabudne na pamäťovú kartu, USB typ C a USB 3.0 konektory či 3,5 mm jack.

Tento Chromebook už prešiel certifikáciou FCC (Federálna komisia USA pre komunikáciu), čiže jeho oficiálne odhalenie príde čoskoro. Trochu zarážajúca je jeho zatiaľ neoficiálne avizovaná cena. 870 dolárov, teda 799 eur je skutočne dosť. Chromebooky majú povesť skôr cenovo dostupnejších zariadení.

Pre porovnanie, vyššie spomínaný high-end Chromebook od Samsungu by mal dostať cenovku na úrovni 455 – 500 eur.