Úvod Zariadenia Smartphony Toto je TOP 5 najväčších poloprávd a mýtov o súčasných smartfónoch

Toto je TOP 5 najväčších poloprávd a mýtov o súčasných smartfónoch

7

Inteligentný mobilný telefón, resp. smartfón, má dnes vo vrecku snáď každý. Pomocou neho telefonujeme, komunikujeme, fotografujeme, pracujeme, zabávame sa…

…a pokračovať by sme mohli ďalej cez navigáciu, vzdelávanie až po napríklad počúvanie hudby. Multifunkčný prístroj pripojený na internet, ktorý sa zmestí do dlaní rúk.

Pri výbere nového smartfónu, ale aj pri jeho používaní je potrebné zohľadniť niekoľko faktorov. Nehovoríme len o cene, ale aj jeho parametroch, operačnom systéme, respektíve jeho verzii a v neposlednom rade používateľských skúsenostiach iných majiteľov. Samozrejmosťou sú odborné recenzie.

Výrobcovia smartfónov lákajú na ich najnovšie smart kúsky rôznymi spôsobmi, cez prepracované marketingové materiály alebo výkonnostné parametre. Užívatelia si medzi sebou samozrejme posúvajú informácie a argumenty o smartfónoch, ktoré nemusia ísť ruka v ruke s úplnou pravdou. Pozrite si päticu asi najčastejšie sa vyskytujúcich poloprávd, ktoré sa týkajú súčasných smartfónov.

Čím viac jadier procesora, tým väčší výkon a jeho rýchlosť

Samozrejme, viac jadrová architektúra mobilných čipsetov prináša rôzne výhody a spôsoby spracovania úloh a prístupu k operáciám. V podstate ale počet jadier automaticky neznamená väčší výkon alebo vyššiu rýchlosť. Podstatná je skôr kvalita jadier a ich schopnosti, ako kvantita.

smartfón

Ak sa pozrieme na súčasného nekorunovaného kráľa čipsetov, Snapdragon 820, ten disponuje „iba“ štyrmi jadrami. Ide pritom o jeden z najvýkonnejších mobilných čipsetov súčasnosti. Na druhej strane tu máme napríklad desať jadrový čipset s architektúrou troch klastrov, ktorý vyrobila spoločnosť MediaTek. Ide o čipset Helio X20/X25.

Tento procesor nie je zlý, pomalý ani nevýkonný. Poháňa smartfóny Xiaomi Redmi Note 4, Le Eco Le 2 alebo Vernee Apollo. Jeho parametre ale skôr pokryjú potreby strednej triedy a v žiadnom high-end smartfóne, ktorý by sa dostal na úroveň rýchlikov Galaxy S7, HTC 10 alebo LG G5 ho nenájdeme.

TaskKiller aplikácie zrýchlia smartfón

Tzv. „zabíjanie aplikácií“ nástrojmi tretích strán nie je potrebné, neušetríte tým batériu ani smartfón nezrýchlite. Pri prvých verziách mobilných operačných systémov možno uplatnenie mali, pri súčasných už nie.

task killer

TaskKiller aplikácie natvrdo vypnú procesy a appky, ktoré bežia na pozadí. Tie boli ale uložené v operačnej pamäti RAM na to, aby ste k nim mohli opätovne a okamžite pristupovať (multitasking). Súčasné verzie operačných systémov disponujú inteligentnou správou pamäte a procesov. Presne vedia, ktoré appky a procesy udržať na pozadí v obmedzenom režime a ako s nimi nakladať. Ak ich „zabijete“, operačný systém si ich znova vyžiada z interného úložiska, kde sú nainštalované. Ako iste tušíte, tento proces je pomalší a energeticky náročnejší.

Častým používaním TaskKiller aplikácií smartfón tak skôr spomalíte a skôr vybijete. Nebojte sa zaplnenej operačnej pamäte RAM. Slúži na to, aby bola plná procesov, ku ktorým môžete okamžite pristupovať a pracovať s nimi. Prázdna RAM-ka je ako prázdna peňaženka. Je vám na nič.

Čím viac RAM tým lepšie

Aj v tomto prípade ide o akúsi polopravdu. Áno, väčšia kapacita RAM-ky ide ruka v ruke so stúpajúcou náročnosťou aplikácií a iných procesných operácií. Rovnako tak napríklad stúpajú výkony procesorov či kapacity interných pamätí.

Určite si ale nekupujte nový smartfón len preto, že má ohurujúcich 6 GB RAM. 1 – 2 GB je už trochu málo, ideálne sú 3 – 4 GB. Dobre optimalizovaný systém si bohate vystačí s 3 – 4 GB kapacitou operačnej pamäte RAM. Ak by ste napríklad dostali do rúk Nexus 5X s 2 GB RAM-kou, určite by bežal podobne rýchlo alebo rýchlejšie, ako niektoré zariadenia so 6 GB RAM.

RAM

Na tento fakt poukázalo aj testovanie z júna tohto roka. V teste rýchlosti a multitaskingu sa postavil OnePlus 3 so 6 GB RAM proti Samsungu Galaxy S7 so 4 GB RAM. Samsung vyhral s citeľným náskokom, čo spôsobilo, že výrobca OnePlus neskôr pripravil veľkú softvérovú aktualizáciu, ktorá vylepšila správu operačnej pamäte a optimalizáciu systému. Ak by testovanie neprebehlo a nezmedializovalo sa, ťažko povedať či by sa výrobca k aktualizácii uchýlil.

Používajte len originálne nabíjačky výrobcu, ktorého smartfón používate

Vcelku obľúbená polopravda. Áno, originálne príslušenstvo je najbezpečnejšie a najideálnejšie. Používať ale môžete nabíjačky aj iných výrobcov, ktoré sú certifikované a spĺňajú špecifikácie výrobcu daného smartfónu, ktorý používate.

Nabíjanie mobilných zariadení

Stále ale platí, aby ste sa vyhýbali citeľne lacným nabíjačkám, ktoré často pochádzajú z Číny, na ich baleniach chýbajú dôležité údaje, alebo webové stránky (ak nejaké majú) ich výrobcov neponúkajú informácie o certifikácii či parametroch danej nabíjačky.

Čím viac megapixelov, tým lepší fotoaparát

Dlhodobo známy fakt, no je dobré si ho pripomenúť. Megapixely sú len jedným z mnohých parametrov, ktoré vypovedajú o kvalitách fotoaparátu. Dôležitá je samotná veľkosť pixelov, senzora, clonové číslo, ISO, dynamický rozsah, kvalita optiky…

sony_xperia_z5_compact

Pri pohľade na súčasné smartfóny, najlepšie fotografie dokáže momentálne zhotoviť smartfón Pixel a Pixel XL (89 bodov DxOMark). Jeho snímač má rozlíšenie len 12,3 Mpx. Prvenstvo ukradol Samsungu Galaxy S7 (88 bodov DxOMark), ktorého fotoaparát má podobné rozlíšenie 12 Mpx. Za sebou nechali smartfóny so 16 Mpx fotoaparátmi alebo dokonca Sony Xperiu Z5 s 23 Mpx fotoaparátom (87 bodov DxOMark).