Úvod Novinky Aktuálne K Zemi sa nekontrolovateľne rúti čínska vesmírna stanica: Trosky môžu napáchať škody...

K Zemi sa nekontrolovateľne rúti čínska vesmírna stanica: Trosky môžu napáchať škody na strechách

14

Prvá čínska vesmírna stanica, ktorej názov by sa dal preložiť ako „Nebeský palác 1“ má svoj osud spočítaný. Do zemskej atmosféry by mala vletieť už budúci rok. Čínska vláda potvrdila, že nad 8,5 ton vážiacou stanicou stratila kontrolu.

Stanica Tiangong-1 bola do vesmíru vynesená ešte v septembri 2011. Momentálne Zem obieha vo výške približne 370 kilometrov.

Amatérski astronómovia však nedávno upozornili na fakt, že Čína pravdepodobne nad stanicou stratila kontrolu. Neskôr sa skutočne potvrdilo, že čínska národná vesmírna agentúra (CNSA) sa nedokáže spojiť so svojou stanicou.

Podľa servera Telegraph mala čínska vláda počas štartu nástupcu Tiangong-1 oznámiť, že prvá stanica splnila svoju historickú misiu na sto percent, pričom vo vesmíre ostala o dva a pol roka dlhšie, než pre čo bola navrhnutá.

„To, kam pristane, nebudeme vedieť ani 2 dni vopred“

Podľa predstaviteľov čínskej agentúry by mala väčšina stanice zhorieť v atmosfére. Niektoré ťažšie súčiastky stanice však dopadnú na zem, čím predstavujú potenciálne riziko. Astrofyzik z Harvardu, Jonathan McDowell tvrdí, že vzhľadom na to, že Čína nad stanicou stratila kontrolu nie je možné odhadnúť, kam presne dopadne.

Tieto veci veľmi neviete ovládať. To, kam dopadne nebudeme vedieť ani dva dni predtým, ako sa tak stane,povedal pre server The Guardian.

McDowell ďalej vysvetlil, že akékoľvek malé atmosferické zmeny môžu posunúť stanicu „z kontinentu na kontinent“. Dúfajme teda, že Slovensko bude v bezpečí.