Po plejáde rôznych únikov informácií a fotografií tu máme konečne oficiálne odhalenie nových top modelov smartfónov čínskeho výrobcu Xiaomi. Smartfóny sú dva a nesú označenia Mi 5s a Mi 5s Plus.

Podstatný rozdiel medzi dvojicou noviniek tkvie v ich veľkosti. Univerzálnejší Mi 5s ponúkne 5,15-palcový displej s FHD 1080p rozlíšením a maximálnym jasom 600 nitov. Plus variant narástol až na 5,7-palca s obdobným rozlíšením displeja. Displej smartfónu Mi 5s reaguje na tlak v rámci funkcionality 3D Touch.

Táto funkcia sa dostala do povedomia hlavne vďaka Apple iPhone smartfónom, ktorých recenzenti túto technológiu v prevažnej miere veľmi chvália. Predpokladáme, že inak tomu nebude ani v tomto prípade. Ďalšou, tak trochu revolučnou novinkou je použitie technológie ultrazvukového snímania odtlačkov prstov.

mi 5s
Xiaomi Mi 5s
mi 5s
Xiaomi Mi 5s

Nový smartfón od Xiaomi (Mi 5s) je ako prvý na svete oficiálne predstavený s touto technológiou oficiálne pomenovanou Qualcomm Sense ID. Výhody sú zrejmé. Rozpoznávanie odtlačku bude extrémne rýchle a presné. Ultrazvukové vlny v zlomku sekundy zosnímajú detailnú mapu každého odtlačku až na póry každého prsta. Technológia funguje aj cez sklo, čiže snímač by mohol byť umiestnený kdekoľvek pod displejom. Výrobca ale zvolil tradičné umiestnenie v ploche pod displejom, resp. na chrbte zariadenia v prípade modelu Mi 5s Plus.

mi 5s
Xiaomi Mi 5s
mi 5s
Xiaomi Mi 5s

Menší model disponuje 12 Mpx fotoaparátom Sony IMX378 (f/2.0, senzor 1/2.3″) a 4 Mpx selfie kamerou na prednej strane. Väčší Mi 5s Plus dostal duálne prevedenie fotoaparátu, ktoré reprezentuje dvojica 13 Mpx snímačov. Hrať sa tak budete môcť s hĺbkou ostrosti a ďalšími zaujímavými funkciami a vlastnosťami.

Xiaomi Mi 5s Plus
Xiaomi Mi 5s Plus

Pod kapotami nájdeme poriadne výkonný Snapdragon 821 spolu so 4 GB RAM alebo až 6 GB RAM v prípade modelu Plus. Samozrejmosťou je USB typ C konektor a rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0 batérie s kapacitou 3800 mAh (Mi 5s Plus pri hrúbke tela len 8 mm) a 3200 mAh (Mi 5s).

Xiaomi Mi 5s Plus
Xiaomi Mi 5s Plus
Xiaomi Mi 5s Plus
Xiaomi Mi 5s Plus

Za 64 GB verziu Xiaomi Mi 5s si výrobca na domácej pôde vypýta po prepočte približne 267 eur. 128 GB variant bude stáť 306 eur. Za túto sumu bude k dispozícii aj model Mi 5s Plus v konfigurácii 4 GB RAM / 64 GB ROM. Model Mi 5s Plus so 6 GB RAM a 128 GB úložiskom bude stáť 346 eur. Pokiaľ sa zariadenia dostanú do ponuky rôznych miestnych online predajcov, počítať môžeme s 20 – 30 percentným navýšením ceny.

Veľkí medzinárodní online predajcovia však určite nebudú zaháľať a smartfóny Xiaomi Mi 5s a Mi 5s Plus uvedú do svojho portfólia aj v rámci predpredaja. Výrobca zrejme ale najskôr pokryje dopyt v domácej krajine.