Pri hľadaní nového a skutočne lacného smartfónu dnes môžeme na trhu nájsť niekoľko rôznych zariadení, ktoré svojou výbavou odrážajú práve nízku cenovku, no ako základ môžu postačiť. 

Aj v tejto kategórii sa však pri výbere dá popáliť tak, ako v každej inej. Smartfón Zopo Color F5 reprezentuje kategóriu najlacnejších smartfónov, no výrobca do jeho výbavy pribalil aj pár bonusov. Slovom „pár“ myslíme skutočný pár, a teda dva bonusy.

Prvým je v tejto cenovej kategórii implementovaný snímač odtlačkov prstov na zadnej strane. Aj smartfón za približne 100 eur môže byť vybavený takýmto bezpečnostným prvkom tak, ako smartfóny ďaleko vyššieho cenového ponímania.

zopo color f5

Snímač odtlačkov prstov na naše prekvapenie fungoval spoľahlivo. Samozrejme si nerozumie s vlhkosťou alebo nečistotou na prstoch, či s krátkym a nepresným dotykom. Prostredníctvom tohto snímača môžete dokonca ovládať fotoaparát, hudbu, listovať v galérii fotografií alebo prostredníctvom neho uzamknete konkrétne aplikácie. Časom sa z takéhoto ovládania môže stať v celku návyková intuitívna funkcionalita. Prednosť sme dali ale radšej tradičnému ovládaniu spomínaných prvkov.

zopo color f5

Druhým bonusom smartfónu Zopo Color F5 je dizajn. Zariadenie na prvý aj druhý pohľad vyzerá, ako by stálo viac ako približne 100 eur. Prednej strane síce dominuje podstatne hrubšie orámovanie displeja, konštrukčný lem smartfónu je však vyfrézovaný z kovu a nechýbajú ani prémiovo vyzerajúce lesklé a skosené hrany (rozmery 144 mm x 72,3 mm x 8,5 mm pri váhe 157 gramov). Zopo Color F5 sa aj vďaka nim drží veľmi slušne v ruke. Kovové sú tiež dobre hmatateľné tlačidlá. Pod displejom nájdeme trojicu obvyklých kapacitných tlačidiel. Zadný plastový kryt s jemnou textúrou je odnímateľný a niekoľkými segmentami skutočne pevne ukotvený k telu. Pod ním nájdeme vymeniteľnú batériu, dva sloty na SIM karty a slot pre microSD kartu.

Zopo Color F5: Základ musí stačiť

Displej s uhlopriečkou piatich palcov a HD 720p rozlíšením je pre bežné používanie dostatočný. Hodnota hustoty pixelov na palec sa zastavila na čísle 293 ppi. Vďaka IPS technológii displej poskytuje veľmi dobré pozorovacie uhly. Nepočítajte však s nadštandardným jasom displeja, ktorý by počas slnečných dní určite prišiel vhod.

zopo color f5Problém vidíme skôr v „motorizácii“ smartfónu. Zopo Color F5 výrobca vybavil štvor-jadrovým čipsetom MediaTek MT6737 s taktom 1,3 GHz, 1 GB operačnou pamäťou RAM a 16 GB internou pamäťou (pre užívateľa k dispozícii cca 10,8 GB). Hlavne menšia kapacita operačnej pamäte RAM je pri dnešných náročných aplikáciach najväčším problémom. Internú pamäť rozšírite prostredníctvom pamäťových kariet a procesor je cenové optimum.

Zabudnúť musíte na množstvo nainštalovaných aplikácií, hier a podobne. Pokiaľ zariadenie zahltíte aplikačným obsahom, pripravte sa na nepríjemné sekanie ale aj nestabilný chod. Zopo Color F5 je skutočne len pre základné používanie a znesie maximálne niekoľko nevyhnutných aplikácií. Nimi myslíme napr. WhatsApp a FB Messenger pre komunikáciu, Gmail, Google dokumenty pre prácu a podobne. Neobťažovali by sme sa ani žiadnou appkou pre úpravu fotografií. Samotný fotoaparát zrovna neprodukuje snímky, ktoré by za úpravu stáli a zároveň by editačná aplikácia pracovala so zdržaniami.

zopo color f5Keď už sme pri fotoaparáte, na zadnej strane si našiel miesto 8 Mpx snímač s vysokou clonou f/2.8 a senzorom veľkým 1/4“. Snímač dokáže zachytiť video v 1080p kvalite. Na fotografie v šere alebo nebodaj tme zabudnite. Občasné momentky ale zachytíte bez problémov, no na Instagrame za ne veľa lajkov nevyfasujete (divný modrý nádych snímok). Na prednej strane vás privíta skromná 2 Mpx kamera s rovnakou clonou, ako v predošlom prípade. Malou náplasťou je predný LED blesk, vďaka ktorému si zhotovíte ako také selfie aj v noci.

zopo color f5
zopo color f5
zopo color f5
zopo color f5
zopo color f5
zopo color f5
zopo color f5
zopo color f5
zopo color f5
zopo color f5
zopo color f5
zopo color f5

Snímky v galérii sú optimalizované. Pre zobrazenie plnej kvality navštívte -tento odkaz-, ktorý vás presmeruje do cloudu Google Drive.

Výrobca pri tomto zariadení zvolil operačný systém Android 6.0 Marshmallow. (aktualizácia na 7.0 Nougat sa s najväčšou pravdepodobnosťou konať nebude) Ten je modifikovaný len minimálne, čo dosvedčuje iný vzhľad niektorých ikon, pár zmien v nastaveniach a pod. Pri minimálnych používateľských nárokoch si počína veľmi dobre, daný hardvér a náročnejšie použivanie však nepustia.

zopo color f5 zopo color f5

Zopo Color F5 v sebe ukrýva tiež 2100 mAh batériu, ktorú nabijete prostredníctvom microUSB konektora (podpora pre OTG). Vzhľadom na cenový segment absentuje akákoľvek technológia rýchleho nabíjania. Batéria pri pohľade na skromný čipset a mierne používateľské nároky vydrží bez problémov jeden celý deň a pár percent navyše poteší aj nasledujúce ranné zobúdzanie. To je však nepodstatné, keďže väčšina používateľov dá smartfón aj tak nabiť cez noc, aby ráno vyštartovali do nového dňa s plnou kapacitou.

zopo color f5

Zopo Color F5 záverom

Ak ste aspoň priemerne náročný používateľ, Zopo Color F5 nie je pre vás. Zbytočne by ste sa časom nad smartfónom rozčuľovali. S cenou už o pár desiatok eur vyššou si viete zadovážiť oveľa schopnejšie smartfóny. Zopo Color F5 by sme si ale predsa len kúpili. Dôvod? Sekundárny smartfón. Chaty, rôzne akcie, bujaré víkendy, festivaly…stratiť alebo rozbiť napríklad svoj primárny Galaxy S7 rozhodne nie je nič príjemného. Zopo Color F5 bohate postačí na komunikáciu, pár fotiek, vyhľadávanie potrebných informácií na internete. Navyše to nebude trvať ani dlho, keďže tento smartfón podporuje aj rýchle 800 MHz 4G LTE pásmo, ktoré hojne využívajú naši operátori.

To isté platí napríklad pri rýchlom predaji starého primárneho smartfónu. Kým vám bude doručený vami vybraný nový kúsok, Zopo Color F5 spoľahlivo pár dní poslúži.