Úvod Smartphony Dohady Operačný systém Tizen od Samsungu má nádej na rozšírenie. Údajne po ňom...

Operačný systém Tizen od Samsungu má nádej na rozšírenie. Údajne po ňom poškuľuje Huawei

0
Huawei Watch
Huawei Watch prvej generácie

Prvé inteligentné hodinky čínskeho giganta Huawei boli predstavené na podujatí MWC 2015 v Barcelone. Odvtedy ubehlo veľa času a populárny čínsky výrobca v tomto segmente stále napreduje. 

Aj posledné Huawei Watch sú veľmi elegantné, od klasických prémiových analógových hodiniek sú takmer nerozpoznateľné, pričom ich smart podstatu prezrádza hlavne žiariaci displej a operačný systém Android Wear.

Budúca generácia inteligentných hodiniek z dielne Huawei ale predsa len môže byť iná. Minimálne v použitom operačnom systéme. V technologickej sfére sa začalo povrávať, že sa Huawei zaujíma o operačný systém Tizen, ktorý vyprodukoval Samsung.

Tizen

Ten je založený na operačnom systéme Linux a Samsung ho použil pri niektorých smartfónoch ale hlavne pri jeho inteligentných hodinkách. Operačný systém sa pri nich osvedčil a recenzie hodiniek Samsung Gear boli s minulom roku veľmi pozitívne. Inak tomu zrejme nebude ani tento rok.

Samsungu nevoňala hlavne hardvérová a softvérová flexibilita vtedajšej verzie OS Android Wear. Krok do neznáma v podobe Tizen OS sa kórejskému gigantovi osvedčil. Pokiaľ by po tomto operačnom systéme siahol aj Huawei, na trhu by mal razom čoraz väčšie zastúpenie. Zároveň by mohol byť zaujímavý aj pre ostatných menších výrobcov, ktorí často v trhových strategických ťahoch nasledujú najväčších hráčov, akými Samsung a Huawei bezpochyby sú.

huawei-watch-7

Napriek tomu by sme nemali predbiehať. Samsung vydal oficiálne stanovisko, ktoré tlmočil hovorca spoločnosti Lee Won-ho. Samsung podľa neho nedostal žiadnu oficiálnu žiadosť o spoluprácu z interných radov výrobcu Huawei. To však neznamená, že rokovania neprebiehajú v neformálnom režime za zavretými dverami.

Nové inteligentné hodinky s logom Huawei uvidíme až niekedy v roku 2017 a dovtedy sa snáď objavia presnejšie informácie. Už len samotná existencia dohadov ale môže svedčať o tom, že Huawei na niečom novom pracuje.