Úvod Zaujímavosti Muža uväznili za urážanie prezidenta. Osočoval ho v aplikácii WhatsApp

Muža uväznili za urážanie prezidenta. Osočoval ho v aplikácii WhatsApp

0
John Magufuli, prezident Tanzánie © huffingtonpost.com
Online sloboda prejavu sa v niektorých krajinách stáva čoraz neželanejšia. Čerstvým príkladom môže byť Tanzánia a jej prezident John Magufuli.

Kým eliminácia klamlivých a urážlivých príspevkov na verejných sociálnych sieťach (napr. zverejnenie statusu na Facebooku) sa dá chápať a vo väčšine prípadov je opodstatnená, v súkromnej komunikácii môže ísť nebezpečný zásah do súkromia.

V spomínanej krajine sa o tom presvedčil jeden z piatich obvinených a dočasne uväznených mužov. Týchto päť mužov verejne kritizovalo a urážalo prezidenta na verejných sociálnych sieťach. Jeden z nich ale urazil vodcu krajiny v skupinovej konverzácii komunikačnej aplikácie WhatsApp.

Pätica mužov bola obvinená z podnecovania nenávisti voči polícii a súčasne vládnucim štruktúram v krajine Tanzánia. Po zadržaní bola pätica mužov prepustená na slobodu (po zložení kaucie). Muži sa dostali do konfliktu so zákonom vďaka čerstvej legislatíve Tanzánie, ktorá je zameraná na počítačovú kriminalitu. Zákon má v podstate potrestať kohokoľvek, kto zverejní falošné, klamlivé, zavádzajúce alebo nepresné informácie v online priestore.

whatsapp

Zaujímavé je tiež samotné urážanie. V konverzácii sa podľa dostupných správ neobjavili žiadne vulgarizmy alebo prehnané expresívne výrazy. V konverzácii a v príspevkoch padala kritika smerom k polícii, ktorá sa podľa dotknutých viac zaoberá opozíciou ako skutočnými trestnými činmi. Prezident podľa aktérov tiež zaobchádza s opozíciou ako s „nepriateľom“.

Tlak na zmenu tamojšieho zákona je zrejmý. Svedčí o tom pozastavenie dotácie vo výške 500 miliónov dolárov zo zdrojov nezávislej americkej agentúry pre zahraničnú pomoc (Millennium Challenge Corporation). Podľa agentúry je presadzovaný zákon o online kriminalite v rozpore s jej kritériami. Ako sa bude ďalej situácia v Tanzánii v rámci slobody prejavu vyvíjať je pre túto chvíľu otázne.