Spoločnosť GoPro netreba predstavovať. Už nejaký ten rok kraľuje segmentu akčných kamier a vyzerá to tak, že plánuje obsadiť aj kategóriu lietajúcich dronov, resp. quadrokoptér. 

Svedčí o tom včerajšia (19. 9. 2016) tlačová konferencia, na ktorej výrobca GoPro predstavil hneď trojicu kľúčových noviniek. Prvým na rane je dron s názvom Karma.

Cieľom bolo vyvinúť dron, ktorý by bol ľahko použiteľný hneď po vybalení z prenosného balenia a podstatnú rolu mala zohrať kompatibilita s akčnými kamerami tohto výrobcu. To sa aj podarilo.

GoPro Karma
© GoPro

Dron Karma je dostatočne ľahký a kompaktný na to, aby sa aj s balením vošiel do bežného batohu alebo menšej športovej tašky. S jednoduchosťou bol tiež navrhnutý jeho diaľkový ovládač. Svojim ovládaním pripomína gamepady z herných konzol. Nájdeme na ňom dotykový displej, ktorý zobrazí dianie z vtáčej perspektívy, resp. z pripevnených kamier. Vzhľadom na integráciu displeja nemusíte vyťahovať smartfón a pripájať ho k ovládaču tak, ako to je v mnohých iných lietajúcich prípadoch.

Zaujímavý je systém pre pripojenie GoPro kamery. 3-osový stabilizátor, do ktorého kameru umiestníte, môžete z drona jednoducho odpojiť a pripojiť k nemu rukoväť. Stabilizované zábery tak môžete robiť aj z ruky, napr. v stiesnenom interiéri alebo v situáciach, ktoré si takúto manipuláciu vyžadujú.

GoPro Karma
© GoPro

Dron sa navyše podaril aj po dizajnovej stránke. Oveľa viac nás ale zaujímali parametre. Maximálna letová rýchlosť približne 56 km/h je viac ako dostatočná. GoPro Karma si môže odletieť do maximálnej vzdialenosti 1000 metrov a čo sa týka výšky, 4500 metrov je taktiež viac ako dosť. Dron váži 1006 gramov pri rozmeroch 303 mm x 411 mm x 117 mm (bez vrtúľ). 5100 mAh batéria udrží lietajúcu Karmu vo vzduchu približne 20 minút. Akumulátor sa nabije za hodinu a jeho ovládač za 2,5 hodiny.

Čo sa týka ovládača, jeho displej má uhlopriečku 5 palcov a HD 720p rozlíšenie. Jas displeja na úrovni 900 nitov stačí na to, aby ste všetko videli na priamom slnku. Batéria na jedno nabitie vydrží 4 hodiny. Dron GoPro Karma bude k dispozícii pre vybrané trhy od 23. októbra za 799 dolárov. K dronu môžete pripojiť kamery GoPro Hero 4 a Hero 5. Kompatibilita je teda obmedzená na novšie modely kamier.

GoPro Hero 5

Okrem drona výrobca GoPro predstavil nové generácie kamier. Názvoslovie Hero 5 dopĺňa už zaužívaný prívlastok Black a Session. Rovnako ako predchodcovia, nové kamery sú kompaktné, jednoduché na montáž a používanie, pričom nechýbajú nové a vylepšené funkcie.

Obe verzie, Black aj Session sú natívne vodotesné. Napriek tomu ale budete potrebovať pre tvorbu podarených podmorských záberov špeciálne puzdro. Bez puzdra však znesú aj desať metrovú hĺbku a pridružený tlak vody bez obmedzenia funkčnosti.

© GoPro
© GoPro

Oba modely dokážu nahrávať v 4K rozlíšení pri 30-tich snímkach za sekundu (2K pri 60 fps, FHD pri 120 fps). Počas nabíjania sa môžu vaše videá a fotografie automaticky nahrávať do cloudu. Za pozornosť tiež stojí jednoduchý systém ovládania jedným tlačidlom. Nová je elektronická stabilizácia obrazu, ovládanie hlasom v siedmich jazykoch (podpora pre ďalšie jazyky je v príprave) a nastavenie snímania, ktoré eliminuje skreslenie typické pre extrémne širokouhlé objektívy.

Gopro hero 5
© GoPro

GoPro Hero 5 Black je oproti modelu Session radený vyššie. Svedčí o tom schopnosť zaznamenávať 12 Mpx fotografie (1/2.3″ senzor) v surovom bezstratovom WDR režime, automatické sledovanie polohy cez GPS alebo záznam stereo zvuku. Z video nahrávok môžete navyše vystrihnúť aerodynamický hluk (šušťanie, vietor a pod.). Na zadnej strane nájdeme 2-palcový dotykový LCD displej pre lepšie ovládanie a hlavne náhľad na zhotovené fotografie a videá.

Gopro hero 5
© GoPro

Lacnejšia verzia GoPro Hero 5 Session dokáže zhotoviť 10 Mpx snímky, chýba mu GPS konektivitu, rovnako na nej nenájdeme displej a možnosti snímania v bezstratových formátoch RAW alebo WDR. Dostupnosť bola stanovená na 2. októbra s cenou 399 dolárov pri high-end Black verzii. Sesssion model môže byť váš za 299 dolárov.