Úvod Výrobcovia Google Google chce zaviesť WiFi prístupové body na verejných priestranstvách po celom svete

Google chce zaviesť WiFi prístupové body na verejných priestranstvách po celom svete

0
© TechNewsToday

Nielen napríklad Facebook, ale aj Google chce dostať do online sveta čo najviac ľudí. Obe spoločnosti pre tento cieľ pripravujú alebo už spustili rôzne ambiciózne projekty. 

Jeden z najznámejších je Google Station. Presne pred rokom aktuálny šéf spoločnosti Google, Sundar Pichai, oznámil, že ich spoločnosť vybuduje v Indii na každej železničnej stanici WiFi prístupové miesto s vysokorýchlostným internetom.

Na projekte, ktorého plánom bolo takýmto spôsobom pokryť 400 staníc, sa podieľajú indické železnice a spoločnosť RailTel. Aktuálne je už pokrytých 52 staníc, ktoré zaznamenajú 3,5 milióna prístupov za mesiac. Projekt sa teda osvedčil a Google ho plánuje rozšíriť v globálnom meradle.

online © /station.google.com
© /station.google.com

Google sa chce stať partnerom pre rôzne mestá, organizácie, školy, ale aj operátorov. Spolu budú následne budovať verejné WiFi hotspoty, ktoré umožnia každému pripojiť sa na internet. Partneri môžu pripojenie poskytovať zadarmo, alebo za mierny poplatok, napr. v podobe zobrazovanej reklamy, registračnej platby a pod.

Google chce na internet dostať ďalšiu miliardu ľudí. A čím viac ľudí na internete, tým lepšie pre služby a produkty Googlu, ktorých úspešnosť vychádza práve z internetu a online priestoru. Google túto novinku odhalil len včera, v indickom meste Naí Dillí. Časový harmonogram je zatiaľ nejasný podobne, ako napríklad krajiny a miesta, kde prvé hotspoty uvidíme. Už na prvý pohľad je ale jasné, že pôjde o dlhodobý cieľ a Google sa najskôr zameria na menej vyspelé krajiny s menej vyvinutou dátovou infraštruktúrou a slabšou ekonomickou výkonnosťou.

Pre zaujímavosť, bezplatné WiFi pripojenia a rýchlejší internet pre domácnosti obyvateľov Európy sľubuje tiež Európska únia. Viac informácii nájdete v minulom článku.

K TÉMEEurópska únia sľubuje bezplatné WiFi pripojenia a rýchlejší internet pre domácnosti

Projekt Google Station nájdete na oficiálnej adrese https://station.google.com.