Úvod Aplikácie Edward Snowden o aplikácii Google Allo: „Nepoužívajte ju“

Edward Snowden o aplikácii Google Allo: „Nepoužívajte ju“

1
Spoločnosť Google pred dvoma dňami oficiálne sprístupnila novú komunikačnú aplikáciu Allo. Ide o instantný messenger, podobne ako napr. WhatsApp, ktorý je však inteligentný. 

Aplikácia je obohatená o funkcionalitu asistenta Google. Ten používa prvky strojového učenia, pričom sleduje vašu komunikáciu, aby vám mohol neskôr ponúknuť napríklad relevantné odpovede na otázky, ktoré dostanete.

Asistent Google vám odpovie, ak sa ho opýtate na aktuálne počasie, pripomenie vám udalosti v kalendári, ktoré si cez aplikáciu Allo dohodnete a vo všeobecnosti vám bude ponúkať informácie, ktoré zodpovedajú vašej komunikácii a preferenciám. Na jednu stranu veľmi užitočná funkcia a mierny posun v spôsobe digitálnej komunikácie, na druhej strane obavy zo špehovania.

Obavy vyjadril aj Edward Snowden, ktorý ich sprostredkoval prostredníctvom sociálnej siete Twitter. V podstate vyzýva, aby ste upustili od používania messengera Google Allo. Bývalý zamestnanec CIA v roku 2013 predložil novinárom periodika The Guardian dokumenty, ktoré hovorili o sledovacích aktivitách americkej NSA či britskej Government Communications Headquarters. Edward Snowden momentálne žije v ruskom exile, keďže by ho v Amerike čakalo trestné stíhanie a možno aj iné nepríjemnosti spojené s únikom citlivých dokumentov.

Edward Snowden © betanews.com
Edward Snowden © betanews.com

Podozrenie Edwarda Snowdena tkvie v politike súkromia spoločnosti Google, ktorú pri aplikácii Allo uplatňuje. Messenger Google Allo bol na konferencii Google I/O prezentovaný ako veľmi bezpečný a anonymný. Svedčiť o tom malo end-to-end šifrovanie alebo časovo obmedzené ukladanie správ.

Google od tejto iniciatívy opustil. Google Allo v predvolenom nastavení ukladá všetky konverzácie a používa pre komunikáciu HTTPS protokol, ako väčšina iných podobných aplikácií. Allo je tak chránená pred neočakávanými kybernetickými útokmi, no komunikácia používateľov je uložená v dátových centrách spoločnosti Google s rozpoznateľnou cestou k odosielateľom a adresátom.

Protokolovaniu sa užívatelia môžu v aplikácii Allo vyhnúť použitím anonymného režimu. Stále však nejde o plnohodnotné end-to-end šifrovanie. Minulý rok súdy v USA odobrili takmer všetky z 1500 žiadostí o odpočúvanie zo strany FBI a NSA.

Či sú Edwardove obavy namieste alebo ide len o prehnané domnienky, posúdiť nevieme. Opatrnosť sa ale hodí vždy.