Úvod Zaujímavosti Retro v praxi: Autoservis v Poľsku používa viac ako 25 rokov starý...

Retro v praxi: Autoservis v Poľsku používa viac ako 25 rokov starý počítač

18

Ak doma v pivnici či na povale natrafíte na niekoľkoročný mobilný telefón, hraciu konzolu alebo počítač z čias, kedy ešte fičal Super Mario, určite si na ne s nostalgiou zaspomínate.

Pri spomienkach to však končí a dané zariadenia by ste v súčasnej dobe nepoužívali a možno by ste ani nemali ako. To však nie je prípad malej auto opravovne v susednom Poľsku.

Práve odtiaľ pochádza čerstvá technologická zaujímavosť s poriadnym retro nádychom, ktorá pobavila verejnosť vďaka sociálnym sietiam. Autoservis už viac ako 25 rokov používa na vyvažovanie hnacích hriadeľov počítač Commodore 64, ktorý stále plní svoj účel.

Výrobca Commodore International oficiálne predstavil tento, na tú dobu revolučný počítač, ešte v roku 1982. Ohúril napríklad 64 kB pamäťou, 1 MHz procesorom alebo grafickým čipom, ktorý zvládol až „16 farieb“. Podľa Guinnessovej knihy rekordov je Commodore 64 najpredávanejším modelom osobného počítača všetkých čias.

commodore

Podľa niektorých užívateľov sociálnych sietí má použitie takéhoto počítača nesporné výhody. Šéf autoservisu sa nemusí obávať, že by jeho zamestnanci márnili pracovný čas na Facebooku alebo hraním online hier.

Máte aj vy doma nejaký technologický retro kúsok? Pochváľte sa v diskusii!