Úvod Novinky Android Štatistika: Vyše 15 % Android zaradení beží na verzii Marshmallow

Štatistika: Vyše 15 % Android zaradení beží na verzii Marshmallow

0
android marshmallow
© glob3trotters.com

Ako už býva u Google zvykom, každý mesiac publikuje report o tom, koľko zariadení beží na viacerých verziách OS Android. Najnovší dostupný Android Marshmallow v júli tesne prekonal hranicu 15 % a dosiahol 15,2 %.

Stále je to však veľmi málo oproti verzii KitKat (29,2%) alebo Lollipop (35,5%). Táto priepasť sa ale postupne znižuje.

Všetky Android verzie klesli na úkor Androidu Marshmallow. Smutnou správou ale je, že staré verzie pred KitKatom dokopy bežia na 20 % zariadeniach. Dokonca Jelly Bean (4.1 – 4.3) má so svojimi 16,6 % väčší podiel ako Marshmallow. Verzie Ice Cream Sandwich, Gingerbread a Froyo sú už prakticky „vyhynuté“.

gsmarena_002

Čoskoro ale príde na trh spolu s Nexusmi nový Android 7.0 Nougat a celý príbeh „Najnovšia verzia Androidu má minimálny podiel“ začne znova.

OpenGL vo verzii 2.0 poháňa 46 % zariadení, na chrbát mu dýcha verzia 3.0 so 42,6 % a len pár smartfónov (11,4%) disponuje verziou 3.1. Zaujíma nás, či Google neskôr pridá do štatistík aj niektoré zariadenia, ktoré už podporujú Vulkan API (vrátane Galaxy S7 a Note 7). Vulkan API natívne podporuje ešte zatiaľ oficiálne nedostupný Android 7.0 Nougat.

Obvyklá otázka. Na akej verzii OS Android momentálne beží vaše zariadenie/zariadenia?