Úvod Zaujímavosti Severná Kórea má vlastný Netflix. Volá sa Manbang a House of Cards...

Severná Kórea má vlastný Netflix. Volá sa Manbang a House of Cards v ňom nenájdete

0
© Feng Li / Getty Images

Internetovú službu pre zdieľanie videoobsahu na požiadanie si môžu dopriať aj obyvatelia Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. Svetové seriálové a filmové trháky v nej ale nenájdu.

Kým napríklad Netflix pozná snáď každý naprieč celým svetom a na Slovensku máme túto službu k dispozícii od 6. januára tohto roku, severokórejský Manbang neopustí hranice domovskej krajiny. Tá je od roku 2010 vedená štvorhviezdičkovým generálom a tajomníkom Ústrednej vojenskej komisie Kórejskej strany práce, Kim-Čong-unom.

Ak by sme pomenovanie Manbang hľadali v cudzojazyčnom slovníku, natrafili by sme na výraz „všetko“ alebo „všade“. Vzhľadom na obsahovú stránku služby a jej dostupnosť sa môže zdať názov komický.

St-top-box kórejskej centrálnej televízie
St-top-box kórejskej centrálnej televízie

Obyvatelia Severnej Kórey, ktorí o službu prejavia záujem, si budú musieť zadovážiť špeciálny set-top-box, ktorý doručuje obsah užívateľom v rámci protokolu IPTV. Nadšenie zo seriálových hitov alá House of Cards, ktoré preslávili službu Netflix, sa ale nekoná. Užívatelia služby Mangbang sa budú musieť uspokojiť s ponukou piatich programov. Nájdu v nich prevažne dokumentárne a historické filmy s tématikou domácej krajiny a jej vedenia. Vzhľadom na charakter vedenia krajiny budú zrejme silne propagandistické. Nebudú chýbať programy pre deti a kurzy anglického jazyka.

Dostať sa k službe však nebude také jednoduché. Internetové pripojenie v krajine je silne obmedzené, kontrolované vládou a v podstate ani nejde o bežne verejne dostupnú službu. Podľa serveru vox.com je v krajine len niečo cez 1000 IP adries pre 25 miliónov obyvateľov. Podľa Svetovej banky sa počet zabezpečených internetových serverov na jeden milión obyvateľov rovná nule. Službu prevádzkuje Kórejská centrálna televízia, ktorá je prakticky „mediálnym monopolom“ v krajine.