Samsung plánuje spustiť program, v ktorom bude predávať repasované verzie svojich high-end smartfónov. Spraviť tak má už budúci rok, informuje server Reuters.

Juhokórejská spoločnosť sa snaží nájsť spôsob, ako udržať maržu na hranici 10 percent. Mnohí sa pritom domnievajú, že ide o priamu odpoveď na čoraz kvalitnejšie zariadenia pochádzajúce z Číny, ktorým sa často nemôžu vyrovnať či už cenovo, tak aj špecifikáciami. Samsung má totiž repasované modely predávať podstatne lacnejšie, než čisto nové.

Ako to bude fungovať?

Samsung program zatiaľ spustí na troch trhoch: v USA, Veľkej Británii a Južnej Kórei. Na týchto trhoch ponúka špeciálnu službu získania nového modelu každý rok. Tí, ktorí si službu kúpia pri prevzatí nového modelu ten starý odovzdajú. Samsung ho prepraví do servisného centra, kde ho úplne zrepasujú. Všetko, čo bude poškodené alebo rozbité vymenia a telefón tak bude vyzerať ako nový. Potom ho opäť pošlú do obehu, akurát s oveľa nižšou cenou.

Analytici však varujú pred rizikom „kanibalizmu“. Predaje repasovaných high-end zariadení by totiž mohli vážne ohroziť predaje mid-range modelov, ktoré by stáli podobne veľa.

Doterajšie predaje Galaxy S7 a S7 edge, ako aj silné očakávania pri predaji Galaxy Note 7 pomohli akciám Samsungu k výraznému rastu. Len za dva dni stúpli o 7 percent, čím sa v piatok dostali na rekordnú hodnotu 1,675 milióna wonov za jednu akciu (1 316,86 EUR). Vďaka tomu sa celková hodnota spoločnosti navýšila o dychberúcich 15 miliárd dolárov. Cena akcií neskôr spadla o 0,36 percent.