Úvod Zaujímavosti Malá minca má zázračné vlastnosti: Na 14 miliárd rokov dokáže uložiť až...

Malá minca má zázračné vlastnosti: Na 14 miliárd rokov dokáže uložiť až 360 TB dát

Bojíte sa, že po vás neostane ani zmienka? Už sa nemusíte báť, 5D úložisko dát dokáže uchovať celú históriu ľudstva na miliardy dokov.

37
Len nedávno vedci vyrukovali s možnosťou uchovať dáta na kúsočkoch kremičitého skla na dobu 300 miliónov rokov. To im však nestačilo, 300 miliónov rokov je predsa za rohom. Prišli teda s niečím oveľa, oveľa premyslenejším.

Výskumníkom sa totiž podarilo predĺžiť životnosť dát z 300 miliónov rokov na neuveriteľných 14 miliárd rokov. Je to poriadne dlhá doba no aby sme do tohto údaju vniesli akú takú perspektívu, poďme si zopakovať vek dôležitých súčastí nášho života.

  • Vek Zeme je 4,534 miliárd rokov
  • Vek Vesmíru je 13,82 miliárd rokov

Dáta uchované na novej minci budú teda v bezpečí naveky.

Výskumníkom na Southhampton University v Spojenom kráľovstve sa podarilo vyvinúť techniku pre digitálne uchovanie dát pomocou laseru. Vďaka tomu dokážu na jeden kúsok kremičitého skla nahrať až 360 terabajtov dát. Vďaka tejto technológii teda môžeme uložiť celú našu históriu.

Technika využíva laserové pulzy dlhé niekoľko femtosekúnd, ktoré dáta zapisujú do 3D štruktúry kremičitého skla. Pulzy vytvárajú tri vrstvy nanoštruktúrovaných bodiek, medzi ktorými je medzera len pár mikrónov.

Čítanie dát zapísaných takýmto spôsobom nie je úplne štandardná záležitosť. Výskumníci musia využiť ďalší pulz svetla. Na druhej strane spustia nahrávanie svetelných vĺn, ktoré sú ovplyvnené štruktúrou materiálu.

ulozisko

Nový systém uchovania dát je aj celkom bezpečný. Dokáže odolať teplotám až do 157 stupňov Celzia.