Úvod Elektromobilita Tesla Elon Musk: Plne autonómne vozidlá verejnosť ohromia

Elon Musk: Plne autonómne vozidlá verejnosť ohromia

6

Elon Musk tento týždeň v stredu čelil počas konferenčného hovoru s novinármi otázkam, ktoré sa týkali budúcnosti plne autonómnej prevádzky vozidiel Tesla.

Cieľom rozhovorov bolo zistiť, kedy Tesla príde s plne autonómnym vozidlom. Odpoveď o konkrétnom alebo aspoň približnom časovom rámci však nepadla. Musk však podotkol, že plne samoriadiace automobily tu budú čoskoro a oni (automobilka Tesla Motors pozn. red.) určite nesklamú.

Musk ďalej hovoril, že plne autonómne vozidlá prídu na trh oveľa rýchlejšie, než si ktokoľvek myslí. To, čo automobilka Tesla v tomto segmente vyvíja doslova ohromí ľudí a nie len ich. Sám Musk je napredovaním vo vývoji ohromený.

tesla:autopilot

Napriek aktuálnemu rozhovoru pripomíname ten zo septembra, v ktorom Musk uviedol, že plne autonómne vozidlá budú pripravené už v roku 2018. Problém ale videl v legislatíve. Zákony o cestnej premávke a im podobné zrejme ešte nebudú novelizované tak, aby upravovali prevádzku takýchto vozidiel.

Plná verzia autopilota v elektromobiloch Tesla bude desaťnásobne bezpečnejšia, ako keby riadil vozidlo priemerný americký vodič. Tesla chce v budúcnosti zároveň spojazdniť službu tzv. zdieľania autonómnych vozidiel. Jednoducho svoju Teslu za poplatok prenajmete niekomu inému, ak budete napríklad na dovolenke. Tá sa sama dopraví k prenajímateľovi a následne sa k vám vráti domov.

Na plne autonómych vozidlách pracujú tiež významní hráči automobilového a technologického priemyslu. Spoločnosti ako Google, BMW či Mercedes už avizovali vývoj takýchto vozidiel. Tesla Motors je ale najďalej, keďže beta verziu, zatiaľ čiastočne-autonómneho autopilota už bežne predáva s vozidlami Tesla.