Úvod Novinky Smartfóny vydržia 2x dlhšie! Batérie s novou technológiou konečne mieria do výroby

Smartfóny vydržia 2x dlhšie! Batérie s novou technológiou konečne mieria do výroby

11

Pokiaľ sa akéhokoľvek majiteľa smartfónu opýtate, akú vlastnosť by pri inteligentných mobilných telefónoch vylepšil, väčšina z nich vám povie, že výdrž na jedno nabitie.

Už sme si tak trochu, alebo skôr úplne zvykli, že nám smartfón pri plnohodnotnom používaní vydrží na jedno nabitie sotva celý deň. Niekoľkokrát sme vás informovali o rôznych revolučných akumulátoroch alebo spôsoboch nabíjania, pričom išlo väčšinou o koncepčné produkty, prototypy alebo objekty výskumu. Napriek odhadovanej dostupnosti ich autorov na komerčný trh stále nedorazili.

Teraz sa však zdá, že konečne svitá na dobré časy. Experti zo SolidEnergy Systems pod záštitou MIT vyvinuli batériu pre smartfóny, ktorá ponúkne až dvojnásobnú výdrž na jedno nabitie oproti tým súčasným. Tajomstvo je v jej veľkosti.

nabitie

Nová batéria má o 20 % menšiu anódu, než súčasné batérie a hybridný elektrolyt v jej útrobách je tvorený ako kvapalnými tak pevnými časticami. Podstatným rozdielom je nahradenie zaužívaného grafitu na anóde špeciálnym lítium-kovovým materiálom. Ten dokáže na seba naviazať dvojnásobný počet iónov ako grafit. Nová Li-Metal batéria tak má dvojnásobnú energetickú účinnosť ako súčasné Li-Ion batérie. Nový akumulátor z dielne SolidEnergy Systems teda dokáže poskytnúť rovnaké množstvo energie ako súčasné batérie v smartfónoch, ale pri polovičnej veľkosti.

nabitie

Kompaktnosť určite zohrá rolu pri inteligentných hodinkách, fitness náramkoch a pod., no pri smartfónoch sa až tak priestorom šetriť nemusí. Výsledkom bude štandardná dvojdňová výdrž na jedno nabitie pri plnohodnotnom používaní. Teda dúfame.

Verte tomu alebo nie, ale tieto batérie sú pripravené vstúpiť do komerčnej výroby. V smartfónoch a nositeľnej elektronike by sme ich mali nájsť už začiatkom budúceho roka.