Úvod Aplikácie Chodíte po prírode? Nahrajte jej zvuky pomocou aplikácie a prispejte k ekologickému...

Chodíte po prírode? Nahrajte jej zvuky pomocou aplikácie a prispejte k ekologickému výskumu

1
© dailymotion.com

Popri prechádzkach v prírode môžete urobiť so svojím smartfónom aj niečo viac, ako len loviť Pokémonov. V obchode Google Play sa totižto objavila aplikácia, prostredníctvom ktorej môžete prispieť k zaujímavému výskumu.

Appka nesie názov Record the Earth 2 a v podstate ide o „prírodný diktafón“. Prostredníctvom nej môžete vytvoriť až 3 minúty dlhú zvukovú nahrávku prírody, napr. lesa pri hľadaní húb a následne ju odošlete do globálneho zvukového archívu.

Ten je súčasťou ekologického výskumu pod vedením Purdue University, ktorý má za úlohu zhromažďovať informácie o zdraví a stave našej planéty. Zvukové nahrávky z prírody následne umožnia vedcom lepšie pochopiť vzťah prírody a človeka, ktoré budú zohľadňovať napríklad ročné obdobia, to, ako dané zvuky človek prijíma a ako na neho pôsobia.

aplikacia

Používanie aplikácie je veľmi jednoduché a rýchle. Po zhotovení zvukovej stopy k nej pridáte krátky popis a označenie. Následne môžete danú zvukovú stopu nahrať do spomínaného archívu a zároveň si vypočuť ostatné nahrávky prírody od iných užívateľov. Môžete ich hodnotiť, zdieľať alebo pridať do svojho „prírodného“ playlistu.

aplikacia

Je jasné, že aplikácia nebude mať veľkú používateľskú základňu, veríme však, že milovníkov prírody alebo zanietených turistov osloví a prispejú tak k dôležitému vedeckému poznaniu miesta, v ktorom žijeme. Nižšie nájdete sprievodné video k vedeckému programu, ako aj odkaz do obchodu Google Play. Oficiálny web projektu nájdete na adrese: http://centerforglobalsoundscapes.org

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.recordtheearth“]