Úvod Aplikácie Tomuto sa vyhnite! Vírus na mobil zablokuje hovory do vašej banky aby...

Tomuto sa vyhnite! Vírus na mobil zablokuje hovory do vašej banky aby mohol ďalej kradnúť

0

Drvivá väčšina majiteľov Android zariadení sa s malvérom nikdy nestretne a to je len a len dobre. Malinké programy tváriace sa tak bezbranne a neškodne totiž môžu spôsobiť poriadnu neplechu. Malvér z veľkej časti pochádza z aplikácií, ktoré neboli stiahnuté z oficiálneho obchodu, ktorým je napríklad Google Play.

Jedna z takýchto aplikácií je navrhnutá tak, aby zablokovala všetky odchádzajúce hovory do určitých bánk. Prečo? Aby vám mohla ďalej kradnúť peniaze.

Škodlivá aplikácia, ktorú ešte v roku 2013 objavil Symantec sa volá Android.Fakebank. Aplikácia rozpozná, aký internet, resp. mobile banking používate a okamžite sa zaň prezlečie. Vďaka tomuto šikovnému kroku obeť nemusí spoznať, že sa neprihlasuje do aplikácie svojej banky ale namiesto toho do aplikácie neznámeho útočníka.

Automatické blokovanie hovorov

V marci 2016 útočníci vydali novú verziu, ktorá už prichádza s vyššie spomenutou funkciou blokovania odchádzajúcich hovorov. Keď by ste sa napríklad pokúsili zavolať banke z vášho smartfónu ohľadom transakcií, na ktoré si nespomínate, malvér okamžite položí a vy môžete skúšať znova. Samozrejme, obeť sa s bankou môže spojiť či už osobne, z iného zariadenia alebo emailom, no kým sa tak stane malvér má voľnú ruku v tom, koľko peňazí vám môže ukradnúť.

Momentálne malvér Android.Fabebank.B figuruje hlavne v Rusku a Južnej Kórei, nič mu však nebráni rozšíriť sa aj na Slovensku, tak si dávajte veľký pozor, odkiaľ sťahujete aplikácie.

AndroidPortal.sk radí, ako sa brániť

Najlepšou ochranou je prevencia a tou by malo byť jednoznačne sťahovanie aplikácií z Google Play. Pred tým, ako si nejakú stiahnete si nezabudnite prečítať hodnotenie od ostatných používateľov. Ak ich je veľa, je dosť pravdepodobné, že s ňou nebudú problémy. Nakoniec, pravidelné kontrolovanie vášho účtu by malo byť samozrejmosťou.