Vodič elektromobilu Tesla Model S zahynul pri vážnej dopravnej nehode na floridskej diaľnici, kde s vozidlom nabúral do prívesu traktora. Vodič mal počas jazdy zapnutú funkciu autopilota.

Traktor vošiel kolmo do jazdnej dráhy vozidla Tesla Model S a vodič, a ani autopilot si prekážku v premávke nevšimli. Pri nehode nebola zaznamenaná žiadna brzdná dráha, čiže vodič a ani auto pred nehodou nebrzdili. Podľa konštatovania automobilky Tesla Motors sa pod nehodu podpísalo slnko, ktoré jasne osvetlilo oblohu a zorné pole pred vodičom.

Automobilku Tesla Motor po tomto tragickom incidente okamžite začala vyšetrovať organizácia NHTSA, národný úrad dozerajúci na bezpečnosť cestnej dopravy. Inteligentný radar vozidla mohol vysoký biely príves vyhodnotiť ako výškové dopravné značenie, ktoré sa nachádza nad vozovkou diaľnice. Radar je takto nastavený z dôvodu, aby nedochádzalo k neočakávanému falošnému automatickému brzdeniu.

Aktívny autopilot vo vozidle Tesla Model S má za sebou viac ako 200 miliónov odjazdených kilometrov, pričom k smrteľnej nehode došlo až teraz. Automobilka Tesla prízvukuje, že k smrteľnej nehode dôjde v priemere každých 150 miliónov prejdených kilometrov v USA a každých 96 miliónov kilometrov v globálnom meradle.

autopilot

Tesla Motors ďalej hovorí, že ich zákazníci sú povinní rešpektovať podmienky používania funkcie autopilota, ktoré hovoria, že je tento systém stále v beta verzii. Vodiči musia držať svoje ruky na volante a musia venovať plnú pozornosť riadeniu vozidla. Niektorí odborníci už dávnejšie kritizovali skoré nasadenie takejto funkcionality. Inžinier automobilky Volvo povedal, že tento systém dáva vodičom pocit, že dokáže viac, ako sú jeho skutočné schopnosti. Automobilka Volvo sa v minulosti vyjadrila, že bude plne zodpovedná za všetky svoje vozidlá, ktoré budú pracovať v plne autonómnom režime. Systém autonómneho riadenia začne táto švédska automobilka testovať v obmedzenom režime už budúci rok.

Organizácia NHTSA momentálne skúma všetky aspekty danej nehody a vyhodnocuje všetky dostupné dáta. Kedy sa dočkáme konečných výsledkov vyšetrovania je zatiaľ neznáme.