V ponuke našich rôznych predajcov, ale napríklad aj u operátora O2 môžete natrafiť na veľmi príťažlivé smartfóny výrobcu Coolpad, s označením Torino a Torino S.

Smartfóny charakterizuje na našom trhu veľmi príťažlivá cenovka, ako aj zaujímavá výbava či vzhľad. Podstatný rozdiel medzi dvojicou súrodencov Coolpad Torino je vo veľkosti.

Väčší Coolpad Torino disponuje až 5,5-palcovým displejom, no model Torino S uspokojí vyznávačov kompaktnejších rozmerov, ktorým ponúkne 4,7-palcový displej. V oboch prípadoch ide o IPS panely s rozlíšením HD 720p.

Pozorovacie uhly IPS panelov sú tradične na veľmi vysokej úrovni, no kvalitnejší používateľský dojem získate z menšieho modelu Torino S. Počet pixelov na palec je pri menšom Torino S 312,5 ppi, zatiaľ čo väčší Torino ponúka menej ostrých 267 ppi. Smartfóny pri vypnutom displeji evokujú použitie veľmi tenkých rámikov okolo displeja. No pri lepšom pohľade a rozsvietení displejov zistíte, že rozmery displeja sú niekde inde oproti rozmerom prednej plochy. Okolo zobrazovacích panelov sa nachádza podstatne hrubé a nevzhľadné čierne orámovanie.

Coolpad Coolpad

Smartfóny sú po vzhľadovej stránke veľmi príťažlivé. Obal predáva knihu a vzhľadom na cenovú reláciu zariadení to platí dvojnásobne. Aj keď výrobca siahol po plaste, zvolil ten kvalitnejší a dobre vyzerajúci variant. Väčší Torino S si so sebou priniesol aj plastové orámovanie okolo tela, ktoré svojím vzhľadom pripomína kov. Naozaj len pripomína. Zadná strana je mierne zaoblená s lesklou povrchovou úpravou, ktorá môže priťahovať odtlačky prstov. Prekvapení sme boli ergonómiou. Coolpad Torino sa v ruke drží skutočne skvele. Nič nereže do dlaní, zariadenie sa výraznejšie nekĺže. Menšie ruky by však mali siahnuť po kompaktnejšom Torino S.

Ergonómia je podobne kvalitná, dokonca ešte lepšie pôsobí matné prevedenie tela smartfónu oproti tomu lesklému pri väčšom bratovi. Chválime aj dobre hmatateľné tlačidlá, ktoré sú však dosť úzke, kvôli zaobleniu bočnej hrany. Väčší model ponúkol používateľsky lepšiu manipuláciu s tlačidlami.

Coolpad Torino pracuje s výkonom octa-core čispetu Snapdragon 617, 3 GB operačnou pamäťou RAM a 16 GB interným úložiskom. To môžete rozšíriť prostredníctvom microSD kariet o ďalších 32 GB. Menší Torino S ponúka výkonnostne slabší Snapdragon 410, stále dostatočnú 2 GB kapacitu RAM a rovnakú 16 GB internú pamäť.

Coolpad

S výkonom sme pri bežných operáciách problémy nemali. Väčší model zvládne aj náročnejšiu 3D hru, vrásky nám robilo občasné zvýšenie teploty a zaváhania systému pri množstve nainštalovaných aplikácií. Zaváhania sa v podstate týkali oboch modelov v podobných situáciách, čiže za vinníka určujeme užívateľské prostredie CoolUI 8.0, ktoré beží na OS Android 5.1.1 Lollipop.

Treba však podotknúť, že zaváhania neboli časté a menej náročným používateľom nebudú prekážať. Smartfónom sme dali zabrať rýchlym multitaskingom a náročnými appkami. Spomínané používateľské prostredie, podobne ako vonkajší dizajn, lahodí oku. Môžu za to hlavne rôzne farebné témy, ktorými si prostredie prispôsobíte presne podľa svojich predstáv.

V ponuke predinštalovaného softvéru nájdete šikovný nástroj na čistenie pamäte RAM, cache odpadu alebo nástroj na optimalizáciu výdrže batérie. Za pozornosť stojí funkčná a jednoduchá aplikácia pre písanie poznámok alebo appka počasia, ktorá predostrie detailné informácie o poveternostných podmienkach. Pri prípadnej výmene smartfónu alebo obnove výrobných nastavení pomôže integrovaný nástroj pre zálohovanie. Páčilo sa nám, že výrobca OS Android príliš nemodifikoval, nepreplnil smartfón balastom tak, ako mnohí iní výrobcovia alebo neišiel cestou výrazných vzhľadových a funkčných experimentov. Ak ste už niekedy držali smartfón s čistejšou formou Androidu, pri daných Coolpadoch sa budete vedieť okamžite intuitívne orientovať v prostredí.

Scr
Scr
Scr
Scr
Scr
Scr
Scr
Scr
Scr
Scr
Scr
Scr
Scr
Scr
Screenshot_2016-07-18-14-04-30
Scr
Scr
Scr
Scr
Scr
Torino
Torino
Torino
Torino
Torino
Torino
Torino
Torino
Torino S
Torino S
Torino S
Torino S
Torino S
Torino S
Torino S
Coolpad
Coolpad
Coolpad
Coolpad
Coolpad
Coolpad
Coolpad
Coolpad

Coolpad Torino ponúka vzhľadom na svoje rozmery a veľký displej len 2500 mAh batériu. Výrobca v tomto prípade urobil kompromis a zvolil radšej štíhlejšiu líniu zariadenia, v ktorej tak pre objemnejšiu batériu nezostalo miesto. Škoda. Výdrž na jedno nabitie nie je nič moc. Ak smartfón používate intenzívnejšie, komfort budete musieť vymeniť za minimálnejšie hodnoty jasu displeja alebo za profil pre úsporu energie, ktorý prináša isté obmedzenia.

Coolpad Coolpad

Menší Torino S je vybavený 1800 mAh batériou a ponúkol o niečo lepšiu výdrž na jedno nabitie, no stále by sme očakávali viac. Oba modely nabijete za čas ľahko presahujúci dve hodiny.

Coolpad Torino je vybavený 13 Mpx primárnym fotoaparátom s clonou f/2.2 a predným 5 Mpx snímačom s rovnakou clonou. Zhotovené snímky patria k šedému priemeru, no vzhľadom na cenovú kategóriu zariadenia sú ale viac ako dostatočné. Aplikácia fotoaparátu bežala svižne, no pre čo najkrajšie snímky sa vyhýbajte šeru alebo večerným hodinám.

FOTO Coolpad Torino

Torino
Torino
Torino
Torino
Torino
Torino
Torino
Torino

Snímky v galérii sú optimalizované. Pre zobrazenie plnej kvality navštívte –tento odkaz-, ktorý vás presmeruje do úložiska Google Drive.

Menší model Torino S síce disponuje len 8 Mpx snímačom, ponúkne ale nižšiu clonu f/2.0. V tomto prípade získate o trochu lepšie snímky za zhoršených svetelných podmienok, no stále priemernejšej kvality. Ak patríte k foto maniakom, poobzerať sa budete musieť po iných zariadeniach. Naopak, pre zdieľanie bežných snímok, momentiek z dovolenky a rôznych iných zaujímavých situácií na sociálne siete fotoaparáty postačia bohate.

FOTO Coolpad Torino S

Torino S
Torino S
Torino S
Torino S
Torino S
Torino S
Torino S

Snímky v galérii sú optimalizované. Pre zobrazenie plnej kvality navštívte –tento odkaz-, ktorý vás presmeruje do úložiska Google Drive.

Za pridanú hodnotu považujeme integrovanie snímača odtlačkov prstov, a to v oboch modeloch. Tie sú umiestnené na „chrbte“ oboch zariadení, hneď pod šošovkou fotoaparátov. Rovnako oceňujeme slot pre dvojicu SIM kariet. Ako primárna SIM karta (4G LTE) slúži jej najmenšia nano verzia, druhý slot môžete použiť pre ďalšiu micro SIM kartu alebo pamäťovú microSD kartu. Pozor, menší model Torino S pri 4G LTE konektivite nepodporuje 800 Mhz pásmo, ktorým naši operátori pokrývajú hlavne oblasti mimo veľkých miest. Pri Coolpad Torino S môžete navyše ovládať domácu elektroniku vďaka vstavanému IR senzoru a rovnako pridruženej predištalovanej aplikácii. Potešilo nás, že sme si v balení našli ochranný kryt, ktorý zabráni poškodeniu pri prípadnom páde. Kryt je z obyčajného mäkkého priehľadného plastu, no svoj účel splní.

Coolpad

Ak zavítame do nezávislého porovnávača cien pricemania.sk, Coolpad Torino tam môžeme nájsť za cenu už od 185 €. Menší Coolpad Torino S môže byť váš od 149 €.

Verdikt? Pozitívny. Po prvotnom ohŕňaní nosom sme nakoniec boli príjemne prekvapení. Je skvelé, že sú na našom trhu zariadenia, ktoré umožnia užívateľom byť „smart“ za relatívne nízku cenu, plnohodnotne a mobilne. Pokiaľ sú ale vaše používateľské nároky aspoň o trochu vyššie, určite zvoľte cestu k iným, aj keď možno o niečo drahším modelom. Boli by ste sklamaní hlavne výdržou batérie a nezaujímavým fotoaparátom.